Istraga zbog antikonkurentskog ponašanja američke kompanije

Nvidia pod optužbom francuskih regulatora

EUVesti

2.7.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nvidia pod optužbom francuskih regulatora Nvidia pod optužbom francuskih regulatora
Francuski antimonopoliski regulator optužiće kompaniju Nvidia za navodno antikonkurentsko ponašanje, navode izvori sa direktnim saznanjima o ovom slučaju, čime će Francuska postati prva zemlja... Nvidia pod optužbom francuskih regulatora

Francuski antimonopoliski regulator optužiće kompaniju Nvidia za navodno antikonkurentsko ponašanje, navode izvori sa direktnim saznanjima o ovom slučaju, čime će Francuska postati prva zemlja koja preduzima akciju protiv ovog proizvođača čipova.

Francusko saopštenje o prigovorima ili optužnica uslediće na bazi saznanja nakon racija u sektoru grafičkih kartica u septembru prošle godine, za koje izvori tvrde da su bile usmerene na Nvidiu. Te racije su bile rezultat šire istrage o cloud računarstvu, prenosi Reuters.

Najveći svetski proizvođač čipova koji se koriste i za veštačku inteligenciju i za kompjutersku grafiku zabeležio je nagli rast potražnje za svojim čipovima nakon objavljivanja generativne AI aplikacije ChatGPT, što je izazvalo regulatornu pažnju s obe strane Atlantika.

Francuske vlasti, koje objavljuje neke, ali ne sve svoje izjave o prigovorima kompanijama, odbile su da komentarišu ove navode, kao i Nvidia. Kompanija je u regulatornoj prijavi prošle godine navela da su regulatori u Evropskoj uniji, Kini i Francuskoj tražili informacije o njihovim grafičkim karticama.

Evropska komisija za sada verovatno neće proširivati svoju preliminarnu reviziju, budući da francuska vlast istražuje Nvidiu, rekli su drugi izvori sa direktnim saznanjima o ovom pitanju. Kompanije rizikuju kazne do 10 odsto svog globalnog godišnjeg prihoda zbog kršenja francuskih antimonopolskih pravila, iako mogu pružiti ustupke kako bi izbegle kazne.

Američko Ministarstvo pravde preuzima vođstvo u istrazi protiv kompanije Nvidia, dok deli nadzor nad velikim tehnološkim kompanijama sa Federalnom trgovinskom komisijom, navode izvori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.