budžetski deficit projektovan na 2,6 milijardi evra

Očekivani privredni rast Hrvatske u ovoj godini devet odsto

NovacRegionVesti

28.10.2021 17:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekivani privredni rast Hrvatske u ovoj godini devet odsto Očekivani privredni rast Hrvatske u ovoj godini devet odsto
Hrvatska vlada očekuje privredni rast od devet odsto u ovoj godini, rekao je četvrtak u uvodnom izlaganju na sednici vlade premijer Andrej Plenković. „Prema... Očekivani privredni rast Hrvatske u ovoj godini devet odsto

Hrvatska vlada očekuje privredni rast od devet odsto u ovoj godini, rekao je četvrtak u uvodnom izlaganju na sednici vlade premijer Andrej Plenković.

„Prema makroekonomskim pokazateljima za domaću privredu i međunarodno okruženje, kao i preovlađujućim očekivanjima, u 2021. godini predviđen je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto, čime je već ove godine premašen nivo realnog BDP-a iz 2019. godine“, rekao je Plenković, a prenosi Tanjug.

Međunarodi monetarni fond je, podsećamo, u jesenim prognozama objavljenim početkom oktobra, procenio da će privredni rast Hrvatske u ovoj godini iznositi 6,3 odsto, nakon pada od osam procenata u 2020, dok je Svetska banka u svojim jesenjim projekcijama predvidela stopu rasta hrvatskog BDP-a od 7,6 procenata za 2021. godinu.

Plenković je, takođe, rekao da se rebalansom državnog budžeta za ovu godinu ukupni prihodi povećavaju na 153,6 milijardi kuna (20,4 milijarde evra) a ukupni rashodi na 173,3 milijarde kuna (23 milijarde evra).

Očekuje se budžetski deficit u iznosu od 19,7 milijardi kuna (2,6 milijardi evra), ili 4,7 odsto BDP-a.

Na osnovu kretanja fiskalnog salda budžeta opše države, očekuje se da će udeo javnog duga u BDP-u ove godine opasti za 4,2 procentna poena u odnosu na godinu ranije i da će iznositi 83,1 odsto BDP-a.

Za 2022. godinu, hrvatska vlada predviđa rast privredne aktivnosti po stopi od 4,4 procenta, zatim od 3,7 odsto u narednoj godini i od 3,1 odsto u 2024. godini.

Budžetski deficit za iduću godinu projektuje se na 2,6 odsto BDP-a, a za naredne dve godine na 2,4, odnosno na 1,9 procenata BDP-a, respektivno.

Takođe, očekuje dalje smanjenje udela javnog duga u BDP-u na 80,7 odsto u 2022. godini, na 78 procenata u 2023, te na 75,3 procenta BDP-a u 2024 godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...