Zaključci sa desete konferencije Zagrebačke berze

Očekuje se oporavak privrede i usporavanje inflacije

ManifestacijeRegionU fokusuVesti

22.10.2021 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se oporavak privrede i usporavanje inflacije Očekuje se oporavak privrede i usporavanje inflacije
U Rovinju se pod nazivom „Izazov promene“ održava deseta konferencija Zagrebačke berze. Oporavak ekonomije od krize izazvane pandemijom, cene energenata, kamatne stope, samo su... Očekuje se oporavak privrede i usporavanje inflacije

U Rovinju se pod nazivom „Izazov promene“ održava deseta konferencija Zagrebačke berze. Oporavak ekonomije od krize izazvane pandemijom, cene energenata, kamatne stope, samo su neke od tema o kojima će raspravljati učesnici konferencije.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je Hrvatska uspela da uprkos krizi sačuva ekonomiju. On navodi da će deficit zbog rashodovane strane i izdataka za zdravstvo i očuvanje radnih mesta biti veći od predviđenog, ali da je to ciljana fiskalna politika.

“Zaista i izdašna, ne bismo li očuvali radna mesta. Svi dobro znamo – da nismo očuvali radna mesta, iste te rashode i izdatke bi imali, samo na drugoj strani našeg budžeta. Ne bi očuvali radna mesta, nego bi plaćali naknade za nezaposlene” rekao je ministar finansija Zdravko Marić, prenosi HRT.

On dodaje da je broj radnih mesta porastao za čak 50.000 u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je primetan rast prosečne plate.

Zaštitne maske
Foto: Tanjug

Trend rasta kamatnih stopa koji se očekuje deo je normalnog monetarnog ciklusa, sad pod uticajem i inflatornog pritiska, izazvanog i rastom cena naftnih derivata.

“Inflacija u Hrvatskoj u prvih devet meseci još nije van proseka EU, čak je i blago ispod proseka. Imamo nekoliko zemalja koje su i na jednoj i na drugoj strani spektra. Postoje zemlje poput Grčke, Portugala i Kipra, čiji su nivoi inflacije značajno niže, Grčka je praktično tek nedavno izašla iz zone deflacije, a postoje neke zemlje u kojima je stopa inflacije proteklih meseci prešla i nivo od četiri odsto. U Hrvatskoj je u zadnja tri meseca prosečna negde oko 3,3 procenta”, rekao je Marić.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da bi za šest do devet meseci trebalo da doće do normalizacije lanaca potrošnje.

“Po nama i većini onih koji prate kretanja, inflacija bi trebalo da blago uspori iduće godine, kad popuste pritisci na rast cene energenata”, rekao je guverner HNB Boris Vujčić.

Ublažavanje inflatornih efekata postići će se i rastom minimalne plate, kao i predlogom da se povećaju socijalne naknade za 25 odsto jednokratno, jedan je od zaključaka na konferenciji Zagrebačke berze u Rovinju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...