Cena gasa viša za 16, struje za 9,6 odsto

Od 1. aprila skuplji gas i struja u Hrvatskoj

RegionU fokusuVesti

31.3.2022 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Od 1. aprila skuplji gas i struja u Hrvatskoj Od 1. aprila skuplji gas i struja u Hrvatskoj
U Hrvatskoj od 1. aprila poskupljuju gas i struja. Domaćinstva će prosečno gas u sistemu javne nabavke u proseku plaćati 16 odsto više, dok... Od 1. aprila skuplji gas i struja u Hrvatskoj

U Hrvatskoj od 1. aprila poskupljuju gas i struja. Domaćinstva će prosečno gas u sistemu javne nabavke u proseku plaćati 16 odsto više, dok će električna energija domaćinstvima koja koriste javnu uslugu nabavke poskupeti u proseku za 9,6 odsto.

Vlada je sredinom februara predstavila, a u prvoj polovini marta i usvojila paket mera za ublažavanje rasta cena energenata, ukupno vredan 4,8 milijardi kuna (6,3 milijarde evra). Među tim merama su i izmene Zakona o PDV-u, odluke o subvencionisanju cena gasa za domaćinstva i male preduzetnike, o jednokratnoj pomoći penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakao je najavljujući mere da bi bez njih cene struje porasle za 23, a gasa za 79 odsto, piše HRT.

Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mera za ublažavanje rasta cena energenata, računi za električnu energiju domaćinstava prosečno će od 1. aprila porasti za 9,6 odsto, što mesečno iznosi oko 27 kuna (3,5 evra).

Električar
Foto: Unsplash.com

Iz Hrvatske elektroprivrede objašnjavaju da se proračun odnosi na tipičnog kupca koji koristi javnu uslugu nabavke (dobavljač HEP Elektra), u tarifnom modelu ‘beli’, uz razmeru potrošnje od 60 odsto u višoj i 40 odsto u nižoj tarifi, čiji mesečni prosečni račun trenutno iznosi 283 kune (37,3 evra).

Većina domaćinstava u Hrvatskoj još je u sistemu javne usluge nabavke.

„S obzirom da se od 1. aprila posebno menjaju tarfine stavke koje se odnose na korišćenje mreže (prenos i distribuciju, a posebno stavke za snabdevanje električnom energijom, visina promene računa u svakom pojedinačnom slučaju će zavisiti od tarifnog modela i količini potrošene električne energije, kao i o visini potrošnje u višoj i nižoj tarifi“, objasnili su iz HEP-a.

Izmenama Zakona o PDV-u je s 25 odsto na 13 odsto snižena i stopa za grejanje iz toplana, na ogrevno drvo, pelet, briket i sečku, čime je stopa PDV-a i na te energente izjednačena sa stopom na električnu energiju, koja već od ranije iznosi 13 odsto.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Ovo je tek početak poskupljenja gasa i struje.

    Odgovori

  • TATJANA

    31.3.2022 #2 Author

    Bilo koja tarifa nosi poskupljenje, samo su razmere drugacije

    Odgovori

  • SNEZANA

    31.3.2022 #3 Author

    Ocekivano usled toka celokupne situacije.

    Odgovori

  • STEFAN

    31.3.2022 #4 Author

    Sigurno ce i u Srbiji da poskupi kao sto je u Hrvatskoj

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #5 Author

    Pa vi trčite u EU.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #6 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    31.3.2022 #7 Author

    Nema vesti u kojoj ne piše nešto o poskupljenjima…

    Odgovori

  • MAJALG

    3.4.2022 #8 Author

    Ovo ceka i nas u Srbiji, samo da se zavrse izbori… iskreno strah me je ne samo zbog pokupljenja struje i gasa, nego sto ce se to odraziti i na sve asprekte drustva i poskupljenje svih drugih proizvoda.

    Odgovori

  • MARE

    5.3.2023 #9 Author

    Ni kod njih nisu posteniji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...