OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU Evo koja je starosna granica i koliko je staža potrebno

NovacSrbijaVesti

22.12.2020 11:20 Autor: Marija Jovanović 1

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU Evo koja je starosna granica i koliko je staža potrebno OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU Evo koja je starosna granica i koliko je staža potrebno
Novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju važiće od 1. januara 2021. godine, saopštio je Republički fond za penzijsko i... OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU Evo koja je starosna granica i koliko je staža potrebno

Novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju važiće od 1. januara 2021. godine, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Starija žena
Foto: Pexels.com

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Kako navode u PIO fondu, ukoliko osiguranik želi da ostvari pravo na penziju po uslovima iz 2020. godine, trebalo bi da raskine radni odnos i podnese zahtev u ovoj godini, kako bi pravo na penziju ostvario po uslovima koji važe u ovoj godini.

Foto: Pixabay.com

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini. Dakle, da bi se ostvarilo pravo na penziju po uslovima koji važe u 2020. godini, potrebno je da se najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi se najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju.

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju sa priloženim dokazima moguće je predati lično na šalteru nadležne organizacione jedinice Fonda ili ga poslati poštom kao preporučenu pošiljku.

Pored toga, Fond je građanima omogućio da zahteve za ostvarivanje prava na penziju podnose i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs. Portalu se može pristupiti i preko sajta Fonda. Na portalu se nalazi i detaljno uputstvo za korišćenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se portal mogao koristiti.

  • Goca Bg

    22.12.2020 #1 Author

    Samo povecavaju,ko je sa 63 godine vise sposoban da radi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...