Očekuje se priliv kapitala na nivou prošlogodišnjeg rekorda

Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija

BiznisInvesticijeNovacSrbijaVesti

12.8.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija
Od početka godine, zaključno s julom, u Srbiju je uloženo oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 3,5 odsto niže u... Od početka godine dve milijarde evra stranih investicija

Od početka godine, zaključno s julom, u Srbiju je uloženo oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 3,5 odsto niže u odnosu na isti period 2021. godine, koja je bila rekordna po prilivima stranih direktnih investicija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

U centralnoj banci ističu da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija, kao i da prema preliminarnim informacijama nije došlo do odlaganja investicija u ranije najavljene projekte, prenosi Politika.

„Struktura stranih direktnih investicija ostala je kako geografski tako i projektno diverzifikovana, a prema zvaničnim podacima za prvo tromesečje 2022. godine, najveći prilivi po osnovu SDI u Srbiju su došli iz Kine (234,4 miliona evra), Švajcarske (115,5 miliona evra), Velike Britanije (56,4 miliona evra) i Nemačke (56,4 miliona evra), pri čemu je oko 60 odsto ukupnih SDI bilo usmereno u razmenljive sektore. Kada govorimo o očekivanjima za celu godinu, NBS očekuje da će se pozitivni trendovi povodom pitanja priliva stranih direktnih investicija nastaviti i da će tokom 2022. godine biti uložen iznos približan onome iz rekordne 2021, kada je iznosio 3,863 milijarde evra“, kažu u NBS.

Prema proceni centralne banke, bruto fiksne investicije (koje uključuju i domaće privatne investicije) u ovoj godini, uprkos svim izazovima iz međunarodnog okruženja, zabeležiće brži realni rast u odnosu na ukupan BDP, čime će njihovo učešće u realnom BDP-u najverovatnije nastaviti da se približava vrednosti od 25 odsto, sa oko 16,5 odsto, koliko je iznosilo u 2013. i 2014. godini, odnosno pre investicionog ciklusa koji je započet 2015. godine.

Ivan Nikolić, viši stručni saradnik Ekonomskog instituta, kaže da su strane direktne investicije slične kao u istom periodu prošle godine, što je neverovatan rezultat.

„Videćemo kako će dalje ići, ali s obzirom na okolnosti, na rat u Ukrajini, krizu i veliku neizvesnost koja je zavladala među investitorima. Naravno uz činjenicu da su to ili nove grinfild investicije ili reinvestiranje postojeće dobiti, dakle širenje i dalje ulaganje onih koji su ovde, to je zaista za pohvalu. Nismo imali neku novu prodaju ili privatizaciju, da bismo po tom osnovu imali priliv već samo po osnovu širenja poslovanja onih koji su ovde i daljeg ulaganja. To je jako dobro i time možemo biti potpuno zadovoljni“, kaže Nikolić.

Da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiji potvrdilo je Ministarstva privrede, koje je saopštilo da će do sredine avgusta biti potpisano devet novih ugovora za investicije vredne 320 miliona evra koje će obezbediti 2.500 novih radnih mesta.

Na spisku su nemački CF koji četvrti put investira u Srbiji, a do kraja do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra. Drugom investicijom u Srbiji Swisslion Takovo će u Vršcu do kraja 2022. uložiti 1,6 miliona evra u završetak automatizacije postojećih kapaciteta. Shenći automotive parts u Kragujevcu će do kraja 2026. investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika, Pons će investirati u automatizaciju procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku, Ecomex će izgraditi proizvodni objekat za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi.

 • IVAN

  12.8.2022 #1 Author

  Dobro je

  Odgovori

 • VERA

  13.8.2022 #2 Author

  Bice stranih investicija i više ako budu regulisanji uslovi na trzistu i zakonska regulativa.

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.8.2022 #3 Author

  Samo neka ih bude…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.