Okončan postupak sanacije nad Sberbankom

Odabran predsednik Nove hrvatske banke

BankeBiznisPoslovanjeRegionVesti

14.4.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odabran predsednik Nove hrvatske banke Odabran predsednik Nove hrvatske banke
Osim saglasnosti za predsednika uprave Nove hrvatske banke Tadije Vrdoljaka, koji na to mesto dolazi iz Croatia banke, Savet centralne banke Hrvatske dao je... Odabran predsednik Nove hrvatske banke

Osim saglasnosti za predsednika uprave Nove hrvatske banke Tadije Vrdoljaka, koji na to mesto dolazi iz Croatia banke, Savet centralne banke Hrvatske dao je odobrenja i za Borisa Bekavca i Ognjena Brakusa na funkcijama članova Uprave.

Na sednici Saveta HNB donesena je odluka kojom se okončava postupak sanacije nad Sberbankom. Prenosom deonica na Hrvatsku poštansku banku (HPB), kao novog deoničara, i imenovanjem sanacione uprave, sprovedene su sve sanacione mere potrebne da bi se likvidnost te banke stabilizovala i sprečio dalji odliv depozita, saopšteno je iz HNB. Time su, kako je navedeno, prestali da postoje razlozi za nastavak postupka sanacije nad pomenutom bankom.

Sanaciona uprava (Paško Rakić, Ivan Knežević iz HNB i Boris Bekavac iz HPB) odradila je svoj posao u postupku sanacije, a Savet HNB doneo je odluku o izdavanju saglasnosti novoj upravi banke u međuvremenu preimenovane u Novu hrvatsku banku (NHB).

Istaknuto je da funkciju predsednika u tročlanoj Upravi preuzima Tadija Vrdoljak, koji na to mesto dolazi s pozicije člana Uprave Croatia banke. Boris Bekavac, koji je u sanacionu upravu bio povučen s mesta izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim preduzećima i javnim sektorom u HPB, ostaje u banci na mestu člana Uprave. I treći član nove Uprave „regrutovan“ je iz Poštanske banke – Ognjen Brakus, izvršni direktor Sektora strateških rizika i kontrole rizika.

Pored odobrenja za vođstvo Nove hrvatske banke, Savet HNB izdao je saglasnost Nadzornom odboru Croatia banke da Katarina Stanić obavlja funkciju članice uprave te banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...