odluka neće uticati na izgradnju severnog toka 2

Odbačena žalba Gazproma od izuzeća Direktive EU o gasu

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

25.8.2021 17:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odbačena žalba Gazproma od izuzeća Direktive EU o gasu Odbačena žalba Gazproma od izuzeća Direktive EU o gasu
Nemački okružni sud u Diseldorfu odbacio je žalbu Gazpromove podružnice sa sedištem u Švajcarskoj i odbio da gasovod Severni tok 2 bude izuzet od... Odbačena žalba Gazproma od izuzeća Direktive EU o gasu

Nemački okružni sud u Diseldorfu odbacio je žalbu Gazpromove podružnice sa sedištem u Švajcarskoj i odbio da gasovod Severni tok 2 bude izuzet od primene odredaba ažurirane Direktive Evropske unije o gasu, rekao je portparol suda Peter Šuc (Peter Schutz).

Kompanija Severni tok 2 AG, registrovana u Švajcarskoj, tražila je izuzeće za istoimeni gasovod od gasne direktive EU, usvojene 2009. godine, koja je potom 2018. dopunjena amandmanima kojima je njeno važenje prošireno van granica EU.

Ruska novinska agencija Tass podseća da je prvo nemački savezni regulator za energetiku u maju 2020. godine odbio zahtev kompanije Severni tok 2 AG da ovaj gasovod bude isključen iz primene ažurirane Direktive EU uz obrazloženje da nisu ispunjeni zahtevani kriterijumi i da gasovod nije završen do traženog datuma, odnosno do 23. maja 2019.

Na tu odluku je kompanija Severni tok 2 AG uložila prigovor, navodeći kao argumente da koncept „završetka projekta“ treba posmatrati šire od pukog aspekta građevinskih i tehničkih procesa, te da treba uzeti u obzir da su u ovaj projekat već uložene milijarde dolara shodno pravilima koja su važila pre stupanja na snagu ažurirane Direktive.

Nemačka regulatorna agencija je odbacila te argumente, a sada je sud u Diseldorfu stao na njenu stranu, navodi Tass.

Dodaje da odluka suda ni na koji način ne utiče na proces izgradnje Severnog toka 2, koji bi trebalo da bude završen ove godine.

Ono što traži dopunjena Direktiva EU o gasu, odnosno Treći energetski paket je podela rada – odnosno razdvajanje proizvođača i trgovaca energetskim resursima, s jedne strane, i nezavisnih operatora sistema za transport energije, s druge.

Treći energetski paket takođe obavezuje operatera da rezerviše do 50 odsto kapaciteta svog cevovoda za pumpanje goriva alternativnih dobavljača.

Direktiva se ranije odnosila samo na prodaju energije unutar 27-članog bloka. Međutim, EU je pre tri godine odobrila izmene pravila, što je podstaklo spekulacije da su te promene direktan pokušaj da se omete sprovođenje ogromnog ruskog projekta vrednog oko 12 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...