Međunarodna trgovina na vrhuncu uprkos teškoćama u snabdevanju

Vrednost robne razmene nikad veća

BiznisNovacSvetVesti

25.8.2021 15:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vrednost robne razmene nikad veća Vrednost robne razmene nikad veća
Vrednost međunarodne robne razmene u drugom kvartalu 2021. godine za zemlje G20 dostigla je novi rekord, saopštila je OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i... Vrednost robne razmene nikad veća

Vrednost međunarodne robne razmene u drugom kvartalu 2021. godine za zemlje G20 dostigla je novi rekord, saopštila je OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj). Prema izveštaju holandskog Biroa za analizu ekonomske politike CPB, koji predstavlja Evropsku komisiju, svetska robna trgovina stabilizuje se na veoma visokim nivoima nakon „snažnog oporavka“.

Obim robne trgovine za pet odsto je veći nego pre pandemije, saopštio je CPB, prenosi CNN. Postavlja se pitanje – kako globalna trgovina cveta dok su lanci snabdevanja pod pritiskom? Jedno od objašnjenja je da su potrošači počeli pojačano da kupuju posle više meseci u kojima su štedeli novac.

Američka luka Long Beach saopštila je da je u julu obradila rekordan broj transportnih kontejnera, zahvaljujući „otpornom potražnjom potrošača“. Kontinuiran porast uvoza gura lanac snabdevanja na nove nivoe, saopštila je pomenuta luka iz Los Anđelesa.

Izvor: CPB@FT

Prema navodima OECD, veća potražnja za robom iz Kine, Japana i Južne Koreje takođe igra ulogu. Onda, australijski izvoz povećan je za 10 odsto zbog prodaje metala, uglja i žitarica, dok je brazilski izvoz porastao za 29 procenata zbog potražnje za rudom gvožđa i sojom.

Ruski izvoz takođe je ojačao, za 30,7 odsto. Rast cena robe uticao je i na porast obima trgovine, jer su vrednosti pošiljaka (robe) uvećane. Brodski transport višestruko je poskupeo u odnosu na vreme pre pandemije.

Financial Times primećuje da su Australija, Brazil i Rusija imali koristi od „trostrukog udara“ – povećanja cena, ograničene globalne ponude i velike potražnje. Istovremeno, nemački izvoz porastao je za skromnih 1,3 odsto, a kineski se smanjio za 2,5 procenata. Svi navedeni podaci prikazani su u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iako su finansijska tržišta poslednjih dana pokazala rastuću zabrinutost zbog širenja delta varijante korona virusa i njenog potencijala da zakoči globalni ekonomski oporavak, problemi u lancima snabdevanja, a ne Covid-19, predstavljaju najveći rizik za nemačku i druge razvijene ekonomije u drugoj polovini godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...