Na poslednjem sastanku pregovaračkih timova nije došlo do dogovora

Odluku o minimalnoj ceni rada ipak donosi Vlada Srbije do 15. septembra?

PoreziPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

25.8.2022 16:54 Autor: Marija Jovanović 13

Odluku o minimalnoj ceni rada ipak donosi Vlada Srbije do 15. septembra? Odluku o minimalnoj ceni rada ipak donosi Vlada Srbije do 15. septembra?
Na poslednjem sastanku pregovaračkih timova na kom se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu nije došlo do dogovora države, sindikata i poslodavaca.... Odluku o minimalnoj ceni rada ipak donosi Vlada Srbije do 15. septembra?

Na poslednjem sastanku pregovaračkih timova na kom se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu nije došlo do dogovora države, sindikata i poslodavaca. Sve strane ponovo su izložile svoje zahteve i predloge, ali nije došlo do približavanja stavova, te je već sada sasvim izvesno da će poslednju reč o minimalcu, kao i prethodnih godina, dati Vlada Srbije, potvrdio je za Biznis.rs viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

“Na današnjem sastanku ništa nije dogovoreno. Sve strane zadržale su svoje pozicije i nije došlo do približavanja stavova. Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kom će se još jednom razmotriti pozicije svih strana biće održan 1. septembra i najverovatnije će, kao i prethodnih godina, na kraju Vlada Republike Srbije doneti odluku o minimalnoj ceni rada do 15. septembra”, navodi naš sagovornik.

Sindikati su ostali pri svom zahtevu da minimalna cena rada mora da bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom i usklađena sa inflacijom koja se očekuje do kraja godine.

“Tražili smo da se paralelno sa donošenjem odluke za narednu godinu donese odluka o povećanju minimalne cene rada za preostale mesece u toku ove godine u nekom procentu koji vlada proceni da je moguće da privreda izdrži. Čak nismo ni predlagali procenat povećanja za ovu godinu i mesece koji nam tek predstoje, a koji će biti vrlo teški za one koji imaju minimalnu zaradu. To je ono što smo predlagali i pri tome smo ostali”, navodi Ristić.

Prema njegovim rečima, ovaj zahtev je odbijen iako je utemeljen na Zakonu o radu, koji propisuje da minimalna zarada treba da obezbedi pokriće egzistencijalnih potreba zaposlenog.

“Sa ovim nivoom inflacije ona zarada koja je utvrđena u septembru prošle godine (35.012 dinara) apsolutno ne može da obezbedi to pokriće. Zbog toga smo predložili da se u skladu sa zakonom obezbedi povećanje minimalne zarade i to odmah, a ne da se čeka januar sledeće godine”, kaže on.

Ristić ukazuje da poslodavcima predlog države u vidu poreskog rasterećenja odgovara i da je nakon ovog sastanka ostalo samo da se precizira koji će iznos smanjenja doprinosa država ponuditi.

“Mislim da je predlog predstavnika vlade da se minimalna zarada uredi na nivou od oko 40.000 dinara za poslodavce prihvatljiv zajedno da predlogom da se poveća neoporezivi iznos za 12,5 odsto i sa dodatnim obećanjem da se doprinosi dodatno ‘relaksiraju’. Mislim da je to nešto što praktično amortizuje povećanje minimalne zarade i da su zapravo oni na dobitku”, ističe Ristić.

S obzirom na tok pregovora, on kaže da je već sasvim izvesno da će vlada iskoristiti zakonsku mogućnost da sama odredi nivo minimalne cene rada i da je već očekivano da će minimlac za narednu godinu biti 40.000 dinara.

 • MIŠKOVIĆ

  25.8.2022 #1 Author

  Gospođo novinari odluku donosi jeda čovek kao i sve ostalo u zemlji srbiji

  Odgovori

 • Anna

  25.8.2022 #2 Author

  Naravno da će sami doneti odluku. Njima nije stalo do naroda. Oni samo gledaju kako će sebi napuniti džepove.

  Odgovori

 • GAGA

  25.8.2022 #3 Author

  Briga njih sto ljudi gladuju i ostaju bez krova nad glavom, jer nisu u stanju da plate racune. Pritom su sindikati samo farsa i u sustini ne stite radnicka prava

  Odgovori

 • IVAN

  25.8.2022 #4 Author

  Za kolko ce da povecaju za 2 dinara?

  Odgovori

 • Dea

  25.8.2022 #6 Author

  Trla baba lan,sto bi rekla pesma

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.8.2022 #7 Author

  Trebaju nam tri puta po 40.000 da bi pristojno ziveli…

  Odgovori

 • BRANA19

  26.8.2022 #8 Author

  Pa nece da nas pitaju sigurno…

  Odgovori

  • goca87

   26.8.2022 #9 Author

   Naravno da neće, kao i za sve sto se radi…

   Odgovori

 • VOJKAN

  26.8.2022 #10 Author

  Borba da minimalac bude što veći

  Odgovori

 • TATJANA

  26.8.2022 #11 Author

  Zna se ko odlucuje

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  26.8.2022 #12 Author

  Sa 40.000 mogu da pokriju polovinu potrošačke korpe.

  Odgovori

 • JANA

  26.8.2022 #13 Author

  Sano bez pretwrivanja sa povecanjima ,svako dobro zelim

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...