Poslednji podaci NBS na osnovu izveštaja banaka od kraja juna

Odobreno 50.000 zahteva za treći moratorijum

BankeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

26.8.2021 08:20 Autor: Gordana Bulatović 0

Odobreno 50.000 zahteva za treći moratorijum Odobreno 50.000 zahteva za treći moratorijum
Poslednji podaci Narodne banke Srbije (NBS) na osnovu izveštaja banaka od kraja juna, pokazuju da je klijentima odobreno više 50.000 zahteva za treći moratorijum,... Odobreno 50.000 zahteva za treći moratorijum

Poslednji podaci Narodne banke Srbije (NBS) na osnovu izveštaja banaka od kraja juna, pokazuju da je klijentima odobreno više 50.000 zahteva za treći moratorijum, ukupne vrednosti 111,1 milijarde dinara.

Kako u centralnoj banci objašnjavaju, mere iz decembra prošle godine podrška su građanima i privredi koji usled pandemije korona virusa ne mogu da izmiruju obaveze prema banci, ili imaju poteškoće u izmirivanju tih obaveza.

„Najviše odobrenih zahteva dužnika dolazi iz sektora stanovništva – 87 odsto ukupnog broja odobrenih zahteva, dok se, posmatrano prema vrstama kredita, najveći broj odobrenih zahteva odnosi na gotovinske kredite. Budući da je konkretna mera namenjena prevashodno dužnicima pogođenim ekonomskim posledicama pandemije bolesti Covid-19, broj dužnika kojima je ova mera odobrena na njihov zahtev iznosi više od 83 procenta“, ističu u NBS.

U NBS smatraju da je navedenom merom uspešno očuvan visok kvalitet kreditnih portfolija banaka, o čemu govori podatak da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smanjeno u odnosu na pretkrizni nivo – na 3,6 odsto, koliko je iznosilo na kraju juna 2021. godine, prenose Novosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...