zajedničko kreditiranje EIB I IRF se nastavlja

Određeno novih 150 miliona evra za podršku klimatskim ciljevima u Crnoj Gori

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

11.2.2022 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Određeno novih 150 miliona evra za podršku klimatskim ciljevima u Crnoj Gori Određeno novih 150 miliona evra za podršku klimatskim ciljevima u Crnoj Gori
Saradnja između Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) u Crnoj Gori je počela 2012. godine, a vrednost ukupno zaključenih zajedničkih kreditnih aranžmana... Određeno novih 150 miliona evra za podršku klimatskim ciljevima u Crnoj Gori

Saradnja između Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) u Crnoj Gori je počela 2012. godine, a vrednost ukupno zaključenih zajedničkih kreditnih aranžmana do sada iznosi 470 miliona evra.

Menadžer EIB u Crnoj Gori Aleksandros Pamnani je pohvalio kontinuitet ove uspešne saradnje, koja se sada, osim finansiranja preduzetnika i opšteg MMSP sektora, srednje kapitalizovanih preduzeća, preduzeća javnog sektora i velikih preduzeća, širi i na projekte klimatske akcije, prenosi Mina.

To su projekti koji imaju za cilj ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine, kao što su energetska efikasnost, smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“, ulaganje u obnovljive izvore energije, generalnu resursnu efikasnost, upravljanje vodama i otpadom, kao i za zaštitu zdravih ekosistema u Crnoj Gori, što zajedno čini novi finansijski okvir na ukupan iznos od 150 miliona evra, koji je direktorka IRF Irena Radović potpisala u novembru u sedištu EIB u Luksemburgu.

„S obzirom na veliki potencijal za navedene investicije, klimatski projekti imaju za cilj ubrzanje post-pandemijskog oporavka, ali i transformaciju ekonomije ka energetski-pozitivnoj, afirmišući potencijale razvoja energetike, te ubrzanje postizanja ugljenično-neutralne ekonomije, čime se Crna Gora usklađuje sa standardima i ambicijama Evropske unije za 2050. godinu“, rekli su iz IRF-a.

Drugi važan segment saradnje, koji je bio predmet najnovijih razgovora, je tehnička podrška EIB u delu revizije organizacionog i poslovnog modela, odnosno definisanje strategije i planova za sistemsko unapređenje, koji bi bili bazirani na sveobuhvatnom pregledu pravnog i institucionalnog okruženja u kome IRF posluje.

  • N.N.

    11.2.2022 #1 Author

    Svaka cast

    Odgovori

  • Milovan94

    11.2.2022 #2 Author

    Uvek su potrebna dodatna ulaganja u projekte koji se tiču klimatskih akcija

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.2.2022 #3 Author

    Za takvu vrstu ulaganja uvek sam za!

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #4 Author

    Klimatske promene u Crnoj Gori? Ha ha ha!

    Odgovori

  • JOVANA

    12.2.2022 #5 Author

    Svaka cast, odlicno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...