ODUSTAJE OD EVROPE Najveći svetski suvereni fond ulagaće ubuduće u američke akcije

BiznisSvetVesti

21.9.2020 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ODUSTAJE OD EVROPE  Najveći svetski suvereni fond ulagaće ubuduće u američke akcije ODUSTAJE OD EVROPE  Najveći svetski suvereni fond ulagaće ubuduće u američke akcije
Norveški suvereni fond, vredan 1,15 biliona dolara, trebalo bi da se preusmeri više na ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a da smanjuje... ODUSTAJE OD EVROPE  Najveći svetski suvereni fond ulagaće ubuduće u američke akcije

Norveški suvereni fond, vredan 1,15 biliona dolara, trebalo bi da se preusmeri više na ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a da smanjuje u Evropi, predložila je manjinska vlada te zemlje.

Takav predlog, dostavljen parlamentu na preporuku norveške centralne banke koja i upravlja fondom, mogao bi da rezultira prebacivanjem više od 100 milijardi dolara u američke akcije, prenosi Tanjug navode agencije Rojters.

„Izmene koje predlažemo obezbediće bolju raspodelu investicija u stvaranje dodate vrednosti u kompanijama koje se kotiraju na globalnom nivou“, saopštio je ministar finansija Jan Tore Saner.

Najveći svetski suvereni fond je tradicionalno davao prednost u svom portfelju evropskim berzama, usredsređujući se na države sa kojima Norveška najviše trguje, a daleko manje zemljama u Severnoj Americi.

Fond trenutno poseduje oko 1,5 odsto svih akcija na globalnom nivou, pri čemu njegov vlasnički udeo u kompanijama u Evropi iznosi 2,6 procenata svih listiranih akcija, a u Americi tek nešto više od jedan odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...