situacija u ukrajini izaziva negativan domino efekat u celom svetu

OECD: Značajno smanjena prognoza svetskog rasta za 2023. godinu

SvetVesti

26.9.2022 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

OECD: Značajno smanjena prognoza svetskog rasta za 2023. godinu OECD: Značajno smanjena prognoza svetskog rasta za 2023. godinu
Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) znatno je smanjila svoja predvidjanja za svetski rast iduće godine zbog rastućih teškoća u evrozoni vezanih za... OECD: Značajno smanjena prognoza svetskog rasta za 2023. godinu

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) znatno je smanjila svoja predvidjanja za svetski rast iduće godine zbog rastućih teškoća u evrozoni vezanih za rat u Ukrajini i sinhronizovanog porasta kamatnih stopa da bi se obuzdala inflacija.

OECD očekuje da će svetski BDP biti 2,2 odsto, u poređenju sa 2,8 odsto prognoziranih u junu, a da će u zemljama evrozone biti zabeležen rast od samo 0,3 odsto, u odnosu na 1,6 odsto koliko je prethodno prognozirano.

Međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu očekuje da će Nemačka biti prva velika evropska privreda koja će ući u recesiju iduće godine sa očekivanim padom BDP-a od 0,7 odsto.

„Izgledi za svetski rast su se pogoršali“, navela je organizacija u izveštaju objavljenom danas pod naslovom „Plaćanje cene rata“, prenosi Beta.

To što nije došlo do smirenja na terenu u osmom mesecu ruske invazije u Ukrajini, označenom nedavnom mobilizacijom ruskih rezervista podstaklo je tu organizaciju na pesimizam oko privrede u bliskoj budućnosti.

Posle teške 2022. godine za domaćinstva i firme pre, svega zbog skoka inflacije, svetski rast će nastaviti da slabi u 2023. godini, navela je ta institucija.

Predviđen rast za ovu godinu zadržan je na tri odsto, mada je ta prognoza znatno smanjena poslednjih godina.

Da bi pokazala obim šoka rata na svetsku privredu ta institucija je procenila na 2.800 milijardi dolara očekivane finansijske gubitke iduće godine u odnosu na prethodna predviđanja pre početka ruske invazije u Ukrajini.

Logično je da će zemlje susedi Kijeva i Moskve snositi najveće troškove, prema OECD-u, tako da je najviše revidiran rast „nadole“ u evrozoni od svih drugih regiona u svetu, sa 0,3 odsto u odnosu na 1,6 predviđenih u junu. Glavni razlog je skok cena energije, a inflacija se očekuje ove godine na 8,1 odsto i 6,2 odsto iduće godine.

OECD očekuje da će privredni rast u Americi biti 0,5 odsto u odnosu na 1,2 odsto predviđenih u junu, a u Kini će biti 4,7 odsto u odnosu na prethodno očekivanih 4,9 odsto.

  • kaćica

    26.9.2022 #1 Author

    Sve je to promenljivo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.9.2022 #2 Author

    Prognoze zabrinjavajuce,a ni u najavi da ce se situacija u Ukrajini uskoro stabilizovati…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    27.9.2022 #3 Author

    Kakav crni rast. Ceo svet ulazi u recesiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...