Blokiran rad VPN servisa

Ograničen pristup internetu u Rusiji

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

3.6.2022 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 7

Ograničen pristup internetu u Rusiji Ograničen pristup internetu u Rusiji
Rusija je započela blokadu VPN usluga, uključujući servis Proton. Određeni broj korisnika u Rusiji prijavio je u četvrtak da nije mogao da se poveže... Ograničen pristup internetu u Rusiji

Rusija je započela blokadu VPN usluga, uključujući servis Proton. Određeni broj korisnika u Rusiji prijavio je u četvrtak da nije mogao da se poveže na VPN uslugu. Kompanije Proton, sa sedištem u Švajcarskoj, takođe je prijavila probleme, sugerišući da su rad njenih servisa ograničile lokalne vlati i internet provajderi.

„Prema Zakonu o komunikacijama, sredstva za zaobilaženje blokade nelegalnog sadržaja prepoznati su kao pretnja. Centar za praćenje i kontrolu mreže javnih komunikacija preduzima mere za ograničavanje rada VPN servisa koji krše ruski zakon“, saopštila je ruska regulatorna agencija Roskomnadzor, prenosi Komersant.

Na zvaničnom sajtu kompanije Proton u četvrtak se pojavila informacija o problemima pri povezivanju na VPN servis u Rusiji. Predstavnici kompanije Proton saopštili su da proučavaju problem i da traže način da zaobiđu blokadu.


Proton VPN su razvili kreatori usluge bezbedne veb pošte Proton Mail. Usluga omogućava pristup vezama pod IP adresama različitih zemalja. VPN servisi popularni su među stranim državljanima u Kini, jer im omogućavaju pristup blokiranim internet sajtovima, kao što su Google, Facebook ili YouTube.

Komitet za informacionu politiku, tehnologije i komunikacije ruske Državne dume saopštio je u martu da je u Rusiji blokirano oko 20 popularnih VPN servisa. Istog meseca Komitet Saveta Federacije negirao je planove za kažnjavanje upotrebe VPN usluga. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je tada da i sam koristi VPN, navodeći da to nije zabranjeno.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Pa taman malo da odmore od interneta….

    Odgovori

  • NINICA

    3.6.2022 #2 Author

    To bi trebalo da uvedu u Srbiji definitivno

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #3 Author

    Sve se ovo sistematski radi..

    Odgovori

  • Maša

    5.6.2022 #4 Author

    Da ga hoce i kod nas ograniciti, srecniji bi bili

    Odgovori

  • VILENJAK

    5.6.2022 #5 Author

    Treba ovo i nama…da i mi odmorimo

    Odgovori

  • Milovan94

    5.6.2022 #6 Author

    Svima treba ograničiti a ne samo Rusiji.

    Odgovori

  • MARE

    20.11.2022 #7 Author

    E to se zove ogranicavanje slobode govora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...