Neočekivani kancelar oživeo umerenu nemačku levicu

Olaf Šolc priznao greške i vratio SDP glasove radničke klase

AnalizaEUU fokusuVesti

8.12.2021 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Olaf Šolc priznao greške i vratio SDP glasove radničke klase Olaf Šolc priznao greške i vratio SDP glasove radničke klase
Novi šef nemačke vlade Olaf Šolc (Olaf Scholz) stupio je u sredu na dužnost posle 16 kancelarskih godina Angele Merkel. Šolcu, političaru levog centra,... Olaf Šolc priznao greške i vratio SDP glasove radničke klase

Novi šef nemačke vlade Olaf Šolc (Olaf Scholz) stupio je u sredu na dužnost posle 16 kancelarskih godina Angele Merkel. Šolcu, političaru levog centra, prošle godine nisu davali velike šanse da će postati deveti posleratni kancelar ekonomski najmoćnije države Evrope.

U pripremi kampanje za parlamentarne izbore, lider socijaldemokrata (SPD) tražio je odgovor na pitanje zbog čega su stranke umerene levice gubile glasače radničke klase, na račun populista, levih i desnih. Prema navodima New York Timesa, Šolc je o tome razgovarao sa filozofom Majklom Sandelom (Michael J. Sandel), profesorom sa Harvarda.

Nakon jednočasovnog razgovora Šolc je došao do zaključka da je razlog tome „poštovanje“, što je bila ključna reč u njegovoj kampanji. Uprkos anketama i prognozama analitičara, Šolc je uspeo da svoju SPD dovede do neočekivane pobede, iako je stranka bila na ivici da postane irelevantna, kao i politika levog centra.


SPD je pobedio iz više razloga, a jedan od aduta bio je i što je Šolc uspeo da se predstavi javnosti kao najbliži Angeli Merkel, čak bliži od lidera njene CDU Armina Lašeta (Armin Laschet). Na kraju se ispostavilo da je Šolc uspeo da privuče nazad oko 800.000 „odmetnutih“ glasača.

Foto: Tanjug/AP

Nemački analitičari zaključuju da je „Šolc pogodio živac“ glasača, kao i da je „socijaldemokrata do srži“, iako mnogi u njemu vide „klona Angele Merkel“. Šolc je bio ministar finansija u njenoj poslednjoj vladi i obećao je građanima kontinuitet i stabilnost. Njegov uspeh takođe daje nadu evropskoj umerenoj levici da će uspeti da obnovi vezu sa radničkom klasom i da se vrati na liderske pozicije.

Šolc se ozbiljno posvetio analizi demokratskih poraza u SAD i Francuskoj 2016. godine, a neki od njegovih savetnika tvrde da je predvideo pobedu Donalda Trampa (Donald Trump) na američkim predsedničkim izborima te godine. Kada je SPD loše prošla na izborima 2017. godine, četvrti put zaredom, on je napisao da su socijaldemokrate izgubile svoje centralne birače, jer im nisu ponudile „priznanje“.

Britanski Guardian navodi da je Šolc tipičan čovek nemačkog severa, kao i da u njegovom kabinetu dominiraju ministri sa severa Nemačke. Regionalno predstavljanje je pitanje od velike važnosti u nemačkom decentralizovanom političkom sistemu i vlade se trude da svaka od 16 saveznih država bude zastupljena.

Promena ravnoteže u Šolcovoj vladi je primetna, budući da u njoj nema ministra iz Bavarske, prvi put u posleratnoj istoriji zemlje. Najveća i najjužnija nemačka država ostala je bez svog predstavnika u vladi, što je bio razlog za negodovanje tamošnje Hrišćansko-socijalne unije.


Šolc je po zanimanju advokat, stručnjak za prava zaposlenih. Od 2011. do 2018. godine bio je gradonačelnik Hamburga, a od 2009. do 2019. godine zamenik predsednika SPD. Član SPD je od sedamdesetih godina, a njen poslanik u Bundestagu bio je od 1998. do 2011. godine. Bio je na različitim visokim funkcijama u MMF, Evropskoj investicionoj banci i EBRD, kao i u velikim korporacijama i neprofitnim organizacijama. Oženjen je stranačkom koleginicom Britom Ernst (Britta Ernst).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...