Istraživanjima je otkriveno 13 mutacija virusa

Omikron varijanta najverovatnije potiče od HIV pozitivne osobe

SvetU fokusuVestiZdravlje

8.12.2021 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Omikron varijanta najverovatnije potiče od HIV pozitivne osobe Omikron varijanta najverovatnije potiče od HIV pozitivne osobe
Južnoafrički naučnik koji je prvi upozorio svet na postojanje nove varijante COVID-19, poznate kao omikron, veruje da se ona verovatno pojavila nakon što se... Omikron varijanta najverovatnije potiče od HIV pozitivne osobe

Južnoafrički naučnik koji je prvi upozorio svet na postojanje nove varijante COVID-19, poznate kao omikron, veruje da se ona verovatno pojavila nakon što se njome zarazila nevakcinisana HIV pozitivna osoba.

Bioinformatičar Tulio de Oliveira dugo je bio u pripravnosti u slučaju da novi sojevi korona virusa počnu da se šire u Južnoj Africi, gde veliki procenat populacije mladih ima nekontrolisani HIV i mnogi od njih nisu vakcinisani, piše Futurism.com, pozivajući se na LA Times.

De Oliveira je sa kolegama u junu sproveo studiju koja se fokusirala na jednu južnoafričku pacijentkinju zaraženu HIV virusom koja je bila pozitivna na Covid-19. Njihovo istraživanje je trajalo 216 dana i za to vreme naučnici su otkrili ukupno 13 jedinstvenih mutacija virusa.

Iako je pacijentkinja hospitalizovana gotovo odmah nakon što je test na koronu pokazao pozitivan rezultat, ona se nikada nije kritično razbolela od korona virusa. Kada je njena terapija antiretrovirusnim lekovima promenjena šest meseci nakon studije, u roku od nekoliko nedelja ona se potpuno oporavila od korona virusa i stavila HIV pod kontrolu.

Međutim, nakon dužeg proučavanja biouzoraka pacijentkinje otkriveno je ukupno 30 genetskih promena, uključujući neke koje bi mogle uticati na to koliko dobro virus reaguje na vakcine ili tretmane.

Pre studije sprovedene u junu virolozi nisu verovali da će ljudi zaraženi HIV ili AIDS virusom osetiti gore posledice od drugih pacijenata sa oslabljenim imunitetom.

De Oliveirina studija je uglavnom bila zanemarena na Zapadu. Međutim, istraživanja sugerišu da bi osobe koje imaju neotkriven ili nekontrolisan HIV mogle biti domaćin mutacija i varijanti, jer se virus duže zadržava u njihovim telima.

Kada je tokom leta objavljen prvi deo De Oliveirinog istraživanja, ovaj bioinformatičar je sugerisao da bi nalazi mogli „biti zlatna prilika da se kontroliše epidemija HIV i zaštiti svet od varijanti korona virusa“.

Sada se čini da je ta perspektiva bila previše optimistična, jer SAD i Evropa zbog omikron soja ograničavaju putovanja iz južnoafričkih zemalja, uprkos tome što se on pojavio u Evropi nedeljama pre nego što je De Oliveira alarmirao Svetsku zdravstvenu organizaciju.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    HIV pozitivne osobe imaju oslabljen imunitet. Treba edukovati mlade i objasniti im ne umire se direktno od HIV-a. Sa HIV-om se zivi ali dolazi do velikog slabljenja imuniteta i onda bukvalno mozete da umrete on najobicnije prehlade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...