Predlog dopuna Zakona o ozakonjenju stigao u Skupštinu Srbije

Omogućiti priključenje nelegalnih stambenih objekata na vodu, struju, grejanje i gas

SrbijaVesti

14.7.2023 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Omogućiti priključenje nelegalnih stambenih objekata na vodu, struju, grejanje i gas Omogućiti priključenje nelegalnih stambenih objekata na vodu, struju, grejanje i gas
Vlada Srbije uputila je Skupštini predlog dopuna Zakona o ozakonjenju, kojima se predviđa da se nezakonito izgrađenim stambenim objektima omogući da se privremeno priključe... Omogućiti priključenje nelegalnih stambenih objekata na vodu, struju, grejanje i gas

Vlada Srbije uputila je Skupštini predlog dopuna Zakona o ozakonjenju, kojima se predviđa da se nezakonito izgrađenim stambenim objektima omogući da se privremeno priključe na elektroenergetsku, gasnu, mrežu daljinskog grejanja kao i vodovod i kanalizaciju bez obzira na vreme izgradnje.

Priključenje bi bilo omogućeno isključivo vlasnicima stambenih objekata i stanova koji su na taj način rešavali svoje stambeno pitanje.

U obrazloženju predloga, navodi se da se tokom primene Zakona o ozakonjenju pojavio problem zato što je propisana nemogućnosti priključenja nezakonito izgrađenih objekata na te mreže čime se, kako je navedeno, „postavilo pitanje zadiranja u ostvarivanje osnovnih zagarantovanih ljudskih prava, koje garantuje i naš ustav, kao i brojne međunarodne konvencije“.

S tim u vezi, kako stoji u obrazloženju, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obratio se i Zaštitnik građana, inicijativom za izmenu Zakona o ozakonjenju objekata, kao i grupa građana „Želimo struju u 21. veku“.

„Predlagač je smatrao da bi u jednom ograničenom vremenskom periodu bilo opravdano da se građanima koji su gradili ili kupovali stanove izgrađene suprotno zakonu, a time rešavali svoje stambene potrebe, trebalo omogućiti pristup osnovnim pravima, odnosno stvoriti zakonsku mogućnost da se privremeno priključe na električnu energiju, vodovod i kanalizaciju i gasnu infrastrukturu, čime bi se značajno popravili uslovi stanovanja, življenja tih lica, a za širu zajednicu bi to značilo uvođenje u legalne tokove ovih objekata, privremeno, do okončanja postupaka ozakonjenja“, stoji u predlogu dopuna koje je Vlada Srbije uputila Skupštini.

Zbog značaja ovog pitanja predviđeno je i da vlada donosi podzakonski akt, kojim će bliže urediti proceduru, a predviđeno je da taj akt bude usvojen u roku od 15 dana od usvajanja dopuna zakona.

Vlada je Skupštini predložila i da predložene dopune usvoji po hitnom postupku.

  • ŽIZI

    16.7.2023 #1 Author

    Pre toga pojačati kapacitet trafoa, pumpi i ostalog

    Odgovori

  • NATI

    17.7.2023 #2 Author

    Lepa vest konacno ce mnogima olaksati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...