Srebrno jezero najpovoljnije, Kopaonik i Zlatibor drže cenu

Koliko koštaju nekretnine u nekim od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji?

IzdvajamoNekretnineSrbija

10.7.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 7

Koliko koštaju nekretnine u nekim od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji? Koliko koštaju nekretnine u nekim od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji?
Dolazak leta doneo je i pitanje gde otputovati na godišnji odmor, što za većinu naših građana znači – na koje more? Ipak, vaučeri za... Koliko koštaju nekretnine u nekim od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji?

Dolazak leta doneo je i pitanje gde otputovati na godišnji odmor, što za većinu naših građana znači – na koje more? Ipak, vaučeri za odmor po Srbiji su jedan od razloga za nešto drugačiji način razmišljanja u poslednjih nekoliko godina, pa se deo domaćih turista odlučuje da uživa i u prirodnim lepotama Srbije.

Tradicionalno najpopularnije destinacije su Vrnjačka Banja i Sokobanja, a od planina – Kopaonik i Zlatibor. Za one koji imaju mogućnosti, nekretnine u ovakvim turističkim mestima mogu biti sjajna alternativa za odmor, ali i pametna investicija.

„U ovom trenutku vrlo je aktuelna tema kupovine nekretnina za odmor ili kao investicija, za izdavanje. Za razliku od nekretnina na moru, čija kupovina podrazumeva određene procedure jer su u pitanju objekti u inostranstvu, za Srbiju je taj proces jednostavniji. Pored pomenute četiri najpopularnije destinacije, sve više interesovanja izaziva i Srebrno jezero, kako zbog blizine Beograda, tako i zbog pristupačnijih cena u odnosu na Zlatibor i Kopaonik“, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs PR portala 4zida Aleksandra Mihajlović.

Na sajtu 4zida od navedenih lokacija najviše je oglašenih stanova za prodaju na Zlatiboru, čak 1.150, dok je za prodaju kuća aktuelno 87 oglasa. Trenutno najviše oglašene cene ima Kopaonik, gde je prosečna cena stanova 2.085 evra po kvadratu, dok je za kuću na ovoj planini potrebno izdvojiti u proseku oko 1.220 evra.

„Na Zlatiboru je prosečna cena 1.925 evra po kvadratu u starogradnji, dok je za novogradnju potrebno u proseku izdvojiti malo više od 2.000 evra. Prosek cena kuća je oko 1.580 evra/m2. U odnosu na prošlu godinu na Zlatiboru su cene uglavnom ostale na istom nivou, dok je na Kopaoniku čak došlo do blagog pada cena u odnosu na prva dva kvartala 2023. kada je prosečna cena iznosila oko 2.200 evra“, istakla je naša sagovornica.

Foto: Pixabay.com

Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija što potvrđuju i podaci 4zida. Uživanje u termalnim izvorima i šetnjama kroz parkove u blizini Zapadne Morave čine ovu banju primamljivom ne samo za odmor, već i za kupovinu nekretnina.

Prosečna oglašena cena stanova u starogradnji u Vrnjačkoj Banji trenutno iznosi 1.671 evra po kvadratnom metru (m2), što je za 100 evra niže nego u drugom kvartalu ove godine. Prosečna cena za stan u novogradnji, prema podacima 4zida, iznosi 1.894 evra.

Sokobanja, poznata i kao „zeleno srce Srbije“, čuvena je po brojnim planinama, rekama, jezerima koje se nalaze u neposrednoj blizini. To čini ovu destinaciju veoma posećenom, jer pruža brojne mogućnosti za šetnje, planinarenje, ali i aktivnosti na vodi.

Trenutno oglašene cene stanova u starogradnji u Sokobanji niže su od onih u Vrnjačkoj banji, i kreću se oko 1.405 evra/m2.

„I ovde je došlo do pada cena za oko 150 evra u odnosu na drugi kvartal ove godine. Kada je reč o novogradnji cene se kreću od 1.156 do oko 2.000 evra po kvadratu. Za kupovinu kuće potrebno je da se izdvoji u proseku 390 evra/m2, što je skoro duplo manje nego za kuću u Vrnjačkoj Banji“, obrazložila je Aleksandra Mihajlović.

Srebrno jezero, koje neki zovu i Srpsko more“, nalazi se na oko dva sata vožnje od Beograda. Blizina auto-puta čini putovanje još jednostavnijim, ali sve to još uvek nema toliki uticaj na cenu nekretnina. Naime, naša sagovornica naglasila je da je jedna od najprivlačnijih karakteristika Srebrnog jezera upravo povoljna cena kuća i stanova.

„U poređenju sa popularnim turističkim destinacijama kao što su Zlatibor i Kopaonik, Srebrno jezero nudi znatno povoljnije cene stanova i kuća. Da biste postali vlasnik nekretnine na ‘srpskom moru’ potrebno je da u proseku izdvojite oko 1.000 evra/m2 za stan u novogradnji“, navela je Mihajlović.

  • SHALIMAR

    10.7.2023 #1 Author

    Nerealne su cene nekretnina,a pogotovo Zlatibor i Kopaonik

    Odgovori

  • ELLA

    11.7.2023 #2 Author

    Dok god se kupuje cene će rasti

    Odgovori

  • AJA

    11.7.2023 #3 Author

    Sve dok ljudi budu kupovali cene ce da divljaju dok ne prestane potraznja

    Odgovori

  • STEPA

    12.7.2023 #4 Author

    Pa kad ne bi ima ko sa kupije, ne bi ni skakale cene.

    Odgovori

  • SENSEI

    12.7.2023 #5 Author

    Cene nekretnina su se drastično povećavale od početka korone

    Odgovori

  • Drakče

    14.7.2023 #6 Author

    Kod nas je sve nerealno pa tako i najniže penzije od 16.000 su nerealne. Blago nama kad stalno rastu penzije. Uz ovakav rast penzija, a Vučić priča o proseku penzija valjda sedamsto evra, baš sam zainteresovan za nekretnine. Umesto da podigne male penzije pa da penzioner može da jede jednom dnevno on podiže penzije 20% oa tako onaj koji ima 100.000 dobiće 120.000 a ona koji ima 16.000 imaće 19.000. Pa to je stvarno sramota a ceo život smo radili.

    Odgovori

  • SUNCICA

    16.7.2023 #7 Author

    Jeftinije kupiti kucu na moru nego u srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...