ONLAJN SAMIT EU UVERTIRA ZA DOGOVOR Ozbiljne posledice neprihvatanja sporazuma o podeli 750 milijardi evra

EUNovacU fokusuVesti

19.6.2020 15:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

ONLAJN SAMIT EU UVERTIRA ZA DOGOVOR Ozbiljne posledice neprihvatanja sporazuma o podeli 750 milijardi evra ONLAJN SAMIT EU UVERTIRA ZA DOGOVOR Ozbiljne posledice neprihvatanja sporazuma o podeli 750 milijardi evra
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorile su u petak lidere Evropske unije okupljene na video-konferencijskom... ONLAJN SAMIT EU UVERTIRA ZA DOGOVOR Ozbiljne posledice neprihvatanja sporazuma o podeli 750 milijardi evra

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorile su u petak lidere Evropske unije okupljene na video-konferencijskom samitu, da ako ne budu usvojili dogovor o stimulativnom finansijskom paketu, posledice mogu biti izuzetno ozbiljne.

Lideri zemalja članica i briselske administracije razgovaraju o planu raspodele 750 milijardi evra za potrebe evropskog ekonomskog oporavka, prema predlogu Evropske komisije od 27. maja, kao i o usvajanju dugoročnog budžeta (2021-2027) u iznosu 1.100 milijardi evra. Prema predlogu fond za pomoć sastoji se od 500 milijardi evra bespovratne pomoći za države i sektore koji su najteže pogođeni pandemijom, kao i 250 milijardi evra u vidu povoljnih kreditnih zajmova.  

Neki možda ne razumeju koliko loše stoje stvari, navela je nemačka kancelarka, kako prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg. Ona je naglasila kolegama da se Evropa suočava sa najdubljom recesijom od Drugog svetskog rata i da će to dovesti do veoma, veoma teških vremena, tvrde zvaničnici, koji nisu imenovani.

Ona je, kako se navodi, insistirala da se lideri moraju videti na sastanku uživo što pre je moguće i usvojiti plan pre letnjeg odmora u avgustu. To odgovara nezvaničnim informacijama do kojih je u Briselu došao Biznis.rs, da ovaj video-konferencijski samit predstavljati uvod u dogovor koji se očekuje u julu, kada bi evropski lideri trebalo da se sastanu uživo.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u obraćanju liderima EU, kako se navodi, da obavezno uključe 500 milijardi bespovratnih sredstava, zbog obima negativnog uticaja pandemije na ekonomiju, dodajući da bi sporazum trebalo zaključiti do jula, zbog osetljivosti tržišta i pregovora o Brexitu.

On je, navodno, nagovestio da je Pariz spreman na veći doprinos zajedničkom budžetu EU, sve dok to pomaže postizanju dogovora o planu ekonomskog oporavka.Istovremeno u Berlinu su se sastali ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajko Mas (Heiko Maas) i Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian).  

Kako navodi Yahoo Finance, Kristin Lagard rekla je u svom obraćanju da je najava iz Francuske i Nemačke o planu oporavka EU smanjila troškove finansiranja skoro isto koliko i fiskalne mere. Ona je dodala da bi sve stimulativne mere morale biti brze, fleksibilne i utemeljene u ekonomskim reformama.

Prema istom izvoru austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) rekao je da sredstva za ekonomski oporavak EU treba isplatiti samo ako pomažu u sprovođenju reformi, a ne samo da bi se povećala potrošnja. On je insistirao na tome da eventualni finansijski paket treba da učini EU konkurentnijom i da novac treba ulagati u digitalizaciju i ekologiju.

Kurc je istakao da se nada da će dogovor biti postignut na idućem samitu EU u julu, kao i da je u „bliskoj koordinaciji“ sa predsednicom EK, Ursulom fon der Lejen (Ursula von der Leyen) i sa kolegama iz Danske, Švedske i Holandije.

U osnovi predloga EK stoje dva različita plana. Jedan koji su predložili francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Angela Merkel o grantovima u vrednosti 500 milijardi evra, i drugi alternativni iza kojeg su stale Austrija, Švedska, Danska i Holandija (Štedljiva četvorka) kojim je predviđeno kreditiranje ugroženih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...