drastičan pad NPL je rezultat sveobuhvatne izmene zakonskog okvira

Opao udeo problematičnih potraživanja sa 22,5 na 3,5 odsto od 2015. godine

NovacSvetVesti

5.11.2021 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opao udeo problematičnih potraživanja sa 22,5 na 3,5 odsto od 2015. godine Opao udeo problematičnih potraživanja sa 22,5 na 3,5 odsto od 2015. godine
Udeo problematičnih potraživanja sa visokih 22,5 odsto u 2015. godini, u avgustu ove godine spao je na 3,5 odsto, što je dokaz da je... Opao udeo problematičnih potraživanja sa 22,5 na 3,5 odsto od 2015. godine

Udeo problematičnih potraživanja sa visokih 22,5 odsto u 2015. godini, u avgustu ove godine spao je na 3,5 odsto, što je dokaz da je drastično poboljšano rešavanje ovog pitanja, saopštilo je u petak Ministarstvo finansija.

V.d. pomoćnika ministra finansija Ognjen Popović istakao je da je kod problematičnih potraživanja – NPL (no performing loan) ostvareno smanjenje od 19 procentnih poena.

On je podsetio da su posle istorijskog maksimuma iz 2015. godine godine Vlada Srbije i Narodna banka rešavale ovo pitanje kroz sprovođenje Strategije i Program rešavanja pitanja problematičnih potraživanja.

„Postignut je drastičan pad NPL-ova, što je rezultat sveobuhvatne izmene zakonskog okvira, kao i jačanja institucija i donošenje podzakonskih akata, koji su omogućili bankama i drugim finansijskim institucijama da rešavaju ovaj problem“, istakao je on, gostujući na televiziji Euronews, a prenosi Tanjug.

Uz promenu regulative za lakše rešavanje problema, Popović je objasnio da je data i podrška institucijama kao što su Agencija za osiguranje depozita i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

On je naveo da je Ministarstvo kroz dve velike prodaje 2019. i 2021. godine rešavalo problematična potraživanja koje za račun države ima Republika Srbija, kao i potraživanja banaka u stečaju.

„Prvi takozvani pilot portfolio nominalne vrednosti 242 miliona evra nenaplativih potraživanja je uspešno prodat 2019. godine. Drugi veliki portfolio, nominalne vrednosti 1,8 milijardi evra prodat je dve godine kasnije i dao je veliki podstrek tržištu i omogućio tim kompanijama da nastave poslovanje u Srbiji“, rekao je on.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Govoreći o benefitima prodaje problematičnih potraživanja on je naveo da se oni između ostalog uočavaju kod smanjenja tekućih troškova.

„Svako nenaplativo potraživanje sa sobom nosi neke obaveze, troškove, sudske naknade i to sve treba kontrolisati. Prvi i najdirektniji uticaj prodaje je zapravo smanjenje tih troškova“, rekao je on.

Istakao je da je ključno da se nepokretnosti, za koje su potraživanja vezana, vraćaju u privredne tokove.

„To igra veliku ulogu i podstiče rast, jer sve dok su u nenaplativom potraživanju, i dok je taj problem nerešen, zamrznut, ne mogu da budu deo privrede u punom obimu“, objasnio je on.

Dodao je da prodaja nenaplativih potraživanja omogućava da se i Ministarstvo finansija, banke, i druge institucije fokusiraju na druge probleme, odnosno na svoje primarno poslovanje.

„Prodaja je efikasan način da se taj posao poveri ljudima koji se time bave profesionalno, da se proces ubrza, a i da se nepokretnosti i svi drugi oblici imovine koji su zamrznuti, što pre vrate u privredne tokove. Time otključavamo rast i podižemo životni standard građana“, rekao je Popović.

On je ocenio da je finansijski sistem Srbije i dalje stabilan, bez obzira na posledice pandemije virusa korona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...