OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Izlazak iz recesije ugrožen novim zatvaranjem

SvetVesti

12.11.2020 10:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Izlazak iz recesije ugrožen novim zatvaranjem OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Izlazak iz recesije ugrožen novim zatvaranjem
Ekonomija Velike Britanije porasla je za 15,5 odsto u trećem kvartalu ove godine oporavljajući se od prethodnog oštrog pada, pokazuju preliminarni podaci Nacionalne kancelarije... OPORAVAK BRITANSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Izlazak iz recesije ugrožen novim zatvaranjem

Ekonomija Velike Britanije porasla je za 15,5 odsto u trećem kvartalu ove godine oporavljajući se od prethodnog oštrog pada, pokazuju preliminarni podaci Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS) objavljeni u četvrtak.

Rezultati ankete koju je Reuters sproveo među ekonomistima pokazali su da su očekivali rast BDP u trećem tromesečju za 15,8 odsto. Pad u drugom kvartalu bio je 19,8 procenata što je posledica zatvaranja usled epidemije korona virusa, prenosi CNBC.

Prema podacima ONS rast BDP je značajno usporen u septembru, a britanska ekonomija je i dalje za 9,7 odsto niža nego na kraju prošle godine. Prema predviđanjima ekonomista izlazak iz recesije verovatno je privremen.

Četvrti kvartal počeo je oktobarskim restrikcijama i novim zaključavanjem koje će potrajati makar do 2. decembra, što će po svemi sudeći poništiti rast BDP u prethodnom kvartalu, prenosi Guardian.

Zahvaljujući šemi „pojedi i pomozi“, koja je smišljena da stimuliše građane da ručaju u pabovima i restoranima po sniženim cenama, rast ekonomije u letnjim mesecima bio je snažan. Ovaj program je, kako se navodi, doprineo rastu sa više od polovine ukupnog obima, ali je u četvrtom kvartalu prekinut.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...