TURIZAM U 2021.

Oporavak turističkih putovanja zavisi od imunizacije

BiznisSrbijaTurizamVesti

4.3.2021 20:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Oporavak turističkih putovanja zavisi od imunizacije Oporavak turističkih putovanja zavisi od imunizacije
U odnosu na svet i Evropu, Srbija može biti optimistična bar kada je u pitanju domaći turizam, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija... Oporavak turističkih putovanja zavisi od imunizacije

U odnosu na svet i Evropu, Srbija može biti optimistična bar kada je u pitanju domaći turizam, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju onlajn konferencije “Turizam 2021 – na putu oporavka” u organizaciji kompanije Color Media Communications i resornog ministarstva.

„Oporavak turizma zavisi isključivo od brzine imunizacije koja se sprovodi. Ako izuzmemo Veliku Britaniju, Srbija je po stepenu imunizacije prva u Evropi. To nam govori da možemo očekivati rast domaćeg turizma u odnosu na prošlu godinu koji naravno neće biti približan onome na šta smo mi navikli, naročito u rekordnoj 2019. godini. Trebaće nam dosta godina da se vratimo na taj nivo“ izjavila je ministarka Matić.

Foto: Tanjug/AP

Kada se pogledaju razvijene turističke destinacije u svetu koje je pratio veliki rast turizma u poslednjih 20 godina, može se uočiti činjenica da u 2020. godini imamo pad putovanja za čak 72 odsto, što je vratilo međunarodna putovanja tamo gde su ona bila daleke 1990. godine, naglasila je resorna ministarka.

Ona je takođe dodala da će Savet za razvoj i oporavak turizma početi uskoro sa radom i predložiće čitav niz mera koje će omogućiti Srbiji da postavi nove prioritete u oblasti turizma.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodine Nenad Ivanišević istakao je da je budžet tog sekretarijata uvećan za 66 odsto i da su već od 1. marta krenuli prvi konkursi jer je želja, kako je naglasio, da taj novac što pre dođe do ljudi koji se bave turizmom, a sve u cilju razvoja turističkih potencijala Vojvodine“. Ivanišević je naveo i da je njihov cilj ove godine da povrate oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, ali ne samo za proizvode, već i za usluge, tako da za taj projekat mogu da konkurišu i turistički potencijali.

Foto: Turistička organizacija Srbije

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navela je da je ukupan promet domaćih turista umanjio štetu koja je nastala prethodne godine, a gledano prema ukupnom broju noćenja vratili smo se u 2014. godinu kada smo imali ukupno oko šest miliona noćenja.

„Promenila se i struktura turista. U 2020. godini oko 70 odsto noćenja je realizovano od strane domaćih turista. Ono što mi vidimo kao neophodan put oporavka jeste stabilizacija pandemije“, naglasila je Labović.

Ona je dodala da ohrabruju rezultati istraživanja Svetske turističke organizacije koji pokazuju da je čak 54 odsto ispitanika iz 10 ključnih emitivnih tržišta Evrope izjavilo da će putovati u narednih šest meseci.

Foto: AD Planinka/ Studio Master

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine (TOV) Nataša Pavlović je istakla da se nije osetio toliko veliki sunovrat kada je turizam Vojvodine u pitanju.

Ona je ukazala da je TOV još početkom vanrednog stanja napravio kampanju „Zaplovite panonskim morem“, a svoje efekte dala je i kampanja „Na vojvođanski način“ tokom letnjih meseci, što je dovelo do porasta broja turista za 26 odsto. Pavlović je dodala da su dobrim rezultatima turizma doprinele i subvencije države, ali i sistem turističkih vaučera.

  • Ljilja

    5.3.2021 #1 Author

    Svi smo željni putovanja ali ne po cenu zaraze od Corone. Svakako podrška razvoju domaćeg turizma.

    Odgovori

  • Stefan

    5.3.2021 #2 Author

    Nadam se da će se oni stvarno oporaviti od toga

    Odgovori

  • Tanja

    7.3.2021 #3 Author

    Srbija je bogata prirodnim lepotama.. U to i treba da ulažemo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...