OPTIMISTIČNIJA PROCENA SLOVENAČKOG BDP ZA OVU GODINU Vlada predviđa pad od 7,6 odsto ako se ne desi drugi talas epidemije

AnalizaRegionU fokusuVesti

25.6.2020 10:59 Autor: Ljiljana Begović 0

OPTIMISTIČNIJA PROCENA SLOVENAČKOG BDP ZA OVU GODINU Vlada predviđa pad od 7,6 odsto ako se ne desi drugi talas epidemije OPTIMISTIČNIJA PROCENA SLOVENAČKOG BDP ZA OVU GODINU Vlada predviđa pad od 7,6 odsto ako se ne desi drugi talas epidemije
Slovenački BDP ove bi godine mogao pasti za 7,6 posto, procena je koju je iznela vladina kancelarija za makroekonomske analize i razvoj (UMAR), koji... OPTIMISTIČNIJA PROCENA SLOVENAČKOG BDP ZA OVU GODINU Vlada predviđa pad od 7,6 odsto ako se ne desi drugi talas epidemije

Slovenački BDP ove bi godine mogao pasti za 7,6 posto, procena je koju je iznela vladina kancelarija za makroekonomske analize i razvoj (UMAR), koji je time ublažio svoju procenu s početka maja o padu za 8,1 posto.

Za iduću godinu UMAR predviđa rast slovenačkog BDP od 4,5 posto i postupni oporavak za dve godine, pod uslovom da na jesen ne počne drugi talas epidemije Covid-19.

Zvaničnici iz UMAR, rekli su da se najveći pad ekonomske aktivnosti očekuje u drugom tromesečju ove godine, od 13 do 15 posto.

„Nesigurnost ostaje velika, a dubina pada i brzina oporavka i dalje će zavisiti od epidemioloških prilika, kao i brzini i opsega mera koje se donose na nacionalnom i na nivou Evropske unije“, istakla je direktorka UMAR Maja Bednaš.

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će privatna potrošnja ove godine pasti za 6,9 posto, a sledeće godine porasti za 4 posto. Državna potrošnja će ove godine, kako se očekuje, porasti 3 posto, što je posledica zaduživanja zbog subvencija i potpore privredi i građanima tokom epidemije. Sledeće godine očekuje se rast državne potrošnje od 0,7 posto.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Prema najnovijim procenama koje je objavio UMAR, investicije će u Sloveniji ove godine biti smanjene za 15,5 posto, a iduće povećane za 10 posto.

Očekuje se i pad izvoza roba i usluga u ovoj godini za 15,9 posto, a uvoza za 16,2 posto, dok bi iduće godine izvoz trebao porasti za 9,7 posto, a uvoz roba i usluga porasti za 10,1 posto.

Prosečan broj nezaposlenih u ovoj će godini biti oko 94.600, a stopa registrovane nezaposlenosti 9,8 posto.

Bednaš je upozorila da su neizvesnosti i rizici još većeg pada BDP u ovoj godini i dalje veliki, jer se može desiti još jedan talas epidemije i ponovo uvođenje strožih mera za ograničavanje širenja korona virusa.

„Pad BDP mogao bi se produbiti za još dva do tri postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost uticali bi i na sporiji oporavak sledeće godine“, rekla je.

Međutim, dodaje i kako u slučaju skorog razvoja i dostupnosti vakcine ili leka ili uspešnog trajnog obuzdavanja širenja virusa postoji i mogućnost bržeg oporavka aktivnosti nego što se trenutno predviđa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...