Kontinuirano slaba potražnja

Osetan pad aktivnosti u industriji evrozone

EUVesti

2.8.2024 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Osetan pad aktivnosti u industriji evrozone Osetan pad aktivnosti u industriji evrozone
Aktivnost u industriji evrozone smanjila se i u julu, uz najveći pad proizvodnje od početka godine i kontinuirano slabu potražnju, pokazalo je mesečno istraživanje... Osetan pad aktivnosti u industriji evrozone

Aktivnost u industriji evrozone smanjila se i u julu, uz najveći pad proizvodnje od početka godine i kontinuirano slabu potražnju, pokazalo je mesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone zadržao se u julu na junskom nivou kada je iznosio 45,8 bodova, izvestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izveštaj za S&P Global, prenosi Mina.

Proizvodnja je u julu pala najsnažnije od početka godine, a potražnja slabi već 27 meseci i neće se tako skoro oporaviti, upozorava glavni ekonomista HCOB-a, Sajrus de la Rubia (Cyrus de la Rubia).

Potražnji nisu pomogle ni stabilne prodajne cene, uprkos većim troškovima poslovanja.

U grupi „velikih“ aktivnost je posustala i u španskoj industriji koja je beležila najbolje rezultate od početka godine. U Nemačkoj beležila je pak najveći pad među zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem.

U takvim uslovima menadžeri su u prognozama za narednih 12 meseci pokazali pesimizam prvi put od prošlog oktobra.

„S obzirom na slabe podatke u istraživanju verovatno ćemo morati sniziti našu prognozu o 0,8-odstotnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone u ovoj godini“, napominje glavni ekonomista HCOB-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.