Vlada Srbije odlučila da omogući ovdašnjim naučnicima prostor za usavršavanje i širenje znanja

Osnovan Institut za veštačku inteligenciju

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

21.3.2021 10:01 Autor: Gordana Bulatović 1

Osnovan Institut za veštačku inteligenciju Osnovan Institut za veštačku inteligenciju
Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju. Sedište Instituta biće u Novom Sadu, a poslovaće kao javna služba, potvrđeno... Osnovan Institut za veštačku inteligenciju

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju. Sedište Instituta biće u Novom Sadu, a poslovaće kao javna služba, potvrđeno je portalu Biznis.rs u Ministarstvu prosvete.

Pretežna delatnost Instituta biće istraživanje i razvoj, ali će se baviti i računarskim programiranjem, konsultantskim delatnostima u oblasti informacionih tehnologija, izdavanjem knjiga, periodičnih izdanja i časopisa.

„U vršenju svoje delatnosti Institut će analizirati i pratiti stanje u oblasti veštačke inteligencije, okupljati stručnjake koji se njome bave kroz realizaciju projekata, učestvovati u oblikovanju javnih politika vezanih za ovu oblast, raditi zajedno sa nadležnima na izradi nastavnih i studijskih programa u oblasti veštačke inteligencije, a u saradnji sa visokoškolskim ustanovama i u realizaciji postdiplomskih studija u ovoj oblasti“, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Institut će koristiti prostor i naučnoistraživačku opremu u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Naučno-tehnološkom parku Novi Sad i Naučno-tehnološkom parku Niš, koji su u državnoj svojini.

Ovom institucijom rukovodiće direktor i upravni odbor koje imenuje Vlada.

Do postavljanja direktora, ovu dužnost će obavljati profesor Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, dr Dubravko Ćulibrk.

Ćulibrk je široj javnosti postao poznat nedavno, kada je zajedno sa timom kolega sa Tehničkog fakulteta, sa programom koji omogućava mašinama da interpertiraju glumačke sposobnosti ljudi, ušao u finale velikog takmičenja u Italiji, gde su predstavljeni projekti koji razvijaju veštačku inteligenciju.

Kako naglašavaju u Ministarstvu prosvete, pitanje veštačke inteligencije kao značajnog segmenta razvoja nauke i istraživanja, a time i čitave zajednice, prvenstveno je prepoznato kroz Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, kojom se utvrđuju ciljevi i mere za razvoj veštačke inteligencije.

  • Anna

    23.3.2021 #1 Author

    Jedna lepa vest. Možda će ova insgitucija zadržati mlade ljude u našoj zemlji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...