Primarni zadatak biće izdavanje licenci stručnjacima

Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

28.10.2021 16:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije
Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije, kao novo strukovno udruženje čije je osnivanje predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim... Osnovana Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije

Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije, kao novo strukovno udruženje čije je osnivanje predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a na predlog potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović, osnovana je u sredu, 27. oktobra stupanjem na snagu Statuta Komore, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Statutom, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo rudarstva i energetike, predviđeno je osnivanje pet Regionalnih centara (Beograd, Novi Sad, Loznica, Kraljevo i Bor), koji predstavljaju i najznačajnije središte rudarskih aktivnosti u Srbiji. Kroz svoje organe (Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor), koji će biti izabrani u narednom periodu, Komora će štititi interese rudarskih i geoloških inženjera i dati svoj doprinos u kreiranju mineralne politike, plana razvoja geoloških istraživanja i rudarske industrije“, ističe se na sajtu resornog ministarstva.

Kako je navedeno, jedan od najvažnijih zadataka Komore, predviđenih zakonom, jeste utvrđivanje ispunjenosti uslova i izdavanje licenci inženjerima u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja.

„Pored izdavanja licenci, Komora će voditi evidenciju licenciranih inženjera i biti mesto na kojem će inženjeri, naročito mladi, moći kontinuirano da se usavršavaju. Jedna od važnih uloga novog strukovnog udruženja biće podizanje rudarske i geološke profesije u Srbiji na viši nivo, što podrazumeva i poštovanje visokih profesionalnih standarda u obavljanju poslova u oblasti rudarstva i geologije“, naglašeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...