Bez promene na pumpama u narednih nedelju dana

Ostaju iste cene evrodizela i benzina

AutomobiliBiznisNovacSrbijaVesti

21.4.2022 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ostaju iste cene evrodizela i benzina Ostaju iste cene evrodizela i benzina
Cene na benzinskim pumpama u narednih sedam dana ostaju nepromenjene u odnosu na prethodnu nedelju, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Podsećamo, evrodizel... Ostaju iste cene evrodizela i benzina

Cene na benzinskim pumpama u narednih sedam dana ostaju nepromenjene u odnosu na prethodnu nedelju, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Podsećamo, evrodizel je 196,3, a evropremijum BMB 95 174,1 dinar za litar.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obaveštava privredne subjekte koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju.

Cene određuje država u skladu sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, a u formulu po kojoj se cene obračunavaju ulazi prosečna veleprodajna cena uvećana za maloprodajnu maržu od šest dinara plus PDV. Smanjene su akcize na 20 odsto.

Nova pravila za određivanje cena goriva sprovode se prema „Uredbi o ograničavanju cena evro dizela i evro premijuma BMB 95“, koju je donela Vlada Srbije 10. marta u trajanju od mesec dana, da bi njena vaznost bila produžena do kraja ovog meseca.

Ovo ograničenje cena goriva se ne odnosi na skuplje vrste goriva (premijum goriva), kakve ima gotovo svaka pumpa, odnosno na benzin od 98 ili 100 oktana ili dizel koji su posebno prečišćeni, imaju manje sumpora, dodati su im „specijalni“ aditivi i slično. Ovakva goriva su više nego osetno skuplja od klasičnih.

Kako su nam ranije saopštili vlasnici benzinskih pumpi, oni su apsolutno protiv daljeg ograničavanja cena goriva, jer smatraju da je došao trenutak stabilizacije na svetskom tržištu i da se treba vratiti tržišnom određivanju cena.

  • GOCA BG

    21.4.2022 #1 Author

    Da,a od sledece nedelje novo iznenadjenje…

    Odgovori

  • SNEZANA

    22.4.2022 #2 Author

    Dobro je da bar nesto ostaje isto.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    22.4.2022 #3 Author

    Videćemo tek.

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.4.2022 #4 Author

    Sve je dobro dok ne poskupi ponovo.

    Odgovori

  • BOLEK

    22.4.2022 #5 Author

    Do sledece nedelje

    Odgovori

  • MAJALG

    23.4.2022 #6 Author

    Prica o smesnom pojeftinjenju ili o stagniranju cena sve je ovo kratkog daha, ako se nastavi rat tek cemo oseti jos veci skok energenata.

    Odgovori

  • VERA

    23.4.2022 #7 Author

    Ma jeste a posle toga po starom.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #8 Author

    Nešto nisam optimista što se tiče tih cena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...