očekuju da se to dogodi pre 30. aprila

Trgovci gorivom za momentalno ukidanje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata

BiznisSrbijaVesti

19.4.2022 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Trgovci gorivom za momentalno ukidanje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata Trgovci gorivom za momentalno ukidanje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata
Trgovci naftnim derivatima u Srbiji ocenili su u utorak da bi Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja je na snazi do 30.... Trgovci gorivom za momentalno ukidanje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata

Trgovci naftnim derivatima u Srbiji ocenili su u utorak da bi Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja je na snazi do 30. aprila, trebalo ukinuti i dozvoliti slobodno formiranje cena, kako bi se isključila mogućnost nestašica zbog nerentabilnog poslovanja.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je za Betu da je nedeljno utvrđivanje cena goriva neprihvatljivo.

„Besmisleno je svake nedelje određivati cene goriva. Osim toga Naftna industrija Srbije (NIS) se ponaša kao monopolista i nakon što se utvrdi prosečna maksimalna maloprodajna cena goriva ta kompanija na njenim pumpama smanji tu cenu za dva-tri dinara, pa moraju i ostali trgovci da bi bili konkurentni i mogli da prodaju gorivo“, rekao je Atanacković.

Vlada Srbije donela je 10. februara Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata čija je važnost produžena do 30. aprila, a kojom se svakih sedam dana utvrđuju maksimalne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 na osnovu prosečne maloprodajne cene tog goriva u Srbiji.

Trgovačka marža je ograničena na šest dinara, odnosno ona je manja jer se na nju plaća porez na dodatu vrednost (PDV), pa trgovcima ostane nešto malo više od pet dinara po litru.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da se to udruženje uvek zalagalo da se formiranje cena prepusti tržištu.

„Još od kada je doneta Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata zalagali smo se da se cene slobodno formiraju na tržištu, umesto da se administrativno uređuju“, rekao je Mićović.

Dodao je da su i u Hrvatskoj cene naftnih derivata ograničene, ali na višem nivou tako da ne mogu da ugroze snabdevanje i da se očekuje da se u Srbiji ukine uredba o administrativnom utvrđivanju cena.

 • SUNCOKRET

  19.4.2022 #1 Author

  Korisnicima svakako odgovara kontrola i ograničavanja cena ali i distributera moraju da imaju svoju zaradu da bi mogli da opstanu.

  Odgovori

  • DANIJELA

   19.4.2022 #2 Author

   Bas tako. Treba naci neko srednje resenje.

   Odgovori

 • VERA

  19.4.2022 #3 Author

  Tu su i inspekcije koje bi trebalo da se pozabave ovakvim aktivnostima Nisa.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.4.2022 #4 Author

  Ne verujem da ce da bude ukinuta uredba…

  Odgovori

 • STRELAC

  19.4.2022 #5 Author

  Ograniciti cenu u potpunosti,pa da svi prodaju po istoj.

  Odgovori

 • jelena93

  20.4.2022 #6 Author

  Podrzavam odluku vlade, smatram da ograničenja treba da ostanu i dalje.

  Odgovori

 • Pasparrtu

  1.5.2022 #8 Author

  Ne verujem da ce doci dotle.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...