Kontrolisanje tržišta nije najbolje rešenje

Doneta odluka o nastavku ograničenja cena goriva do 30. aprila

AutomobiliBiznisInfrastrukturaNovacSrbijaU fokusuVesti

7.4.2022 15:05 Autor: Stanislav Stanišić 9

Doneta odluka o nastavku ograničenja cena goriva do 30. aprila Doneta odluka o nastavku ograničenja cena goriva do 30. aprila
Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata. Ona će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo... Doneta odluka o nastavku ograničenja cena goriva do 30. aprila

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata. Ona će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredba u trajanju od mesec dana usvojena je 10. marta, a dan kasnije je stupila na snagu i njena primena je bila predviđena do 11. aprila.

Kako navodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, nova uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu.

Do sada je prema Uredbi ovo ministarstvo jednom nedeljno, petkom najkasnije do 15 časova, saopštavalo na predlog Ministarstva energetike najvišu dozvoljenu maloprodajnu cenu za evrodizel i benzin.

U komentaru za Biznis.rs ekonomista Ljubomir Madžar je rekao da naftne kompanije neće moći dugo da izdrže ukoliko ne pokrivaju troškove u sektoru distribucije goriva.

„Kontrolisane cene neće moći dugo da opstanu, jer će te kompanije morati da napuštaju biznis, što nije dobro ni za koga. Kad se država upusti u kontrolisanje tržišta, to može biti jako opasna stvar i obično nije dobro rešenje. Tržište ima svoju logiku i svaka intervencija znači pomeranje tokova van ravnoteže koju bi tržište ostvarilo, što utiče na smanjenu proizvodnju zbog povećanja troškova. Kada bi države mogle putem intervencije da kontrolišu cene, onda nigde ne bi bilo inflacije. Problem je kada se pokušava fiksiranjem cena administrativnim putem onemogućavanje njihovog povećanja. U ne tako dalekoj budućnosti doći će do još veće eksplozije nego što bi bila da se država nije umešala u tržišne tokove“, ocenjuje Madžar.

Trenutne cene goriva na pumpama u Srbiji su 197 dinara za evrodizel, a 175 dinara za litar benzina BMB 95 premium. Nove cene goriva biće ponovo uspostavljene od sutra.

Petkom će, sve do 30. aprila, biti formirani novi cenovnici.

  • TINA

    7.4.2022 #1 Author

    Posle je samo pitanje kojim ce tempom rasti cene

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #2 Author

    Svakoga dana se donose nove odluke u vezi sa gorivom, ko više ovo da isprati.

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #3 Author

    Konačno lepe vesti što se tiče cene energenata. Ali dosta je neizvesnosti ovde.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #4 Author

    Ova goraničenja su kliznog karaktera, što se i pokazalo.

    Odgovori

  • LUKA

    7.4.2022 #5 Author

    Jos malo svi na bajs kako je krenulo😂 bice luksuz voziti se kolima…

    Odgovori

  • IVAN

    7.4.2022 #6 Author

    Varira i samo varira.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.4.2022 #7 Author

    Da se polako pripremamo za nove cene…

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.4.2022 #8 Author

    Bar da ostanu na ovome kakve su sada

    Odgovori

  • NINO

    8.4.2022 #9 Author

    Nakon tridesetog aprila, ocekujte haos od cena kao i velike proteste.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...