Iako je najjeftiniji, razlika se polako smanjuje

Gas za vozače i dalje najisplativije gorivo

SrbijaU fokusuVesti

7.4.2022 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Gas za vozače i dalje najisplativije gorivo Gas za vozače i dalje najisplativije gorivo
Ovih dana u prvom planu su cene benzina i dizela i zamrzavanje cena ovih derivata od strane države. Istovremeno, potresi na međunarodnim tržištima i... Gas za vozače i dalje najisplativije gorivo

Ovih dana u prvom planu su cene benzina i dizela i zamrzavanje cena ovih derivata od strane države. Istovremeno, potresi na međunarodnim tržištima i rast cene sirove nafte i prirodnog gasa utiču i na cenu pomalo zaboravljenog goriva-tečnog naftnog gasa (TNG), odnosno plina.

Cena tečnog naftnog gasa na pumpama dostigla je 102 dinara za litar i prešla nivo iz decembra prošle godine kada je nakratko preskočila granicu od 100 dinara.

Do pre godinu, dve, cena litre plina bila je otprilike na 50 odsto cene litra benzina. Danas je litar benzina ograničen na 175 dinara, litar evrodizela na 197 dinara, dok je plin prešao 100 dinara pa je razlika između cene benzina i plina nikada manja, piše Danas.

Ipak, računice pokazuju da je vožnja na tečni gas i dalje najjeftinija.

Ukoliko pretpostavimo da dizelaš troši šest litara na 100 kilometara, benzinac osam litara, a automobil sa ugrađenim plinom 10 litara na 100 kilometara i pri ovim cenama najjeftinija je vožnja na TNG.

Za pređenih 100 kilometara za gas se plati 1.020 dinara, vozači dizelaša 1.182 dinara, dok je najskuplja vožnja na benzin pošto se za 100 kilometara potroši 1.400 dinara.

Ugradnja plina oko 350 evra

U veoma grubu računicu treba ukalkulisati i trošak ugradnje plinskog uređaja, ateste i održavanje. Ako uzmemo da je cena ugradnje plina oko 350 evra ili oko 41.000 dinara, u odnosu na benzin, uređaj bi se isplatio nakon pređenih oko 11.000 kilometara, što je oko godinu dana prosečne vožnje.

Tu treba dodati i troškove atesta i tehničkog pregleda i drugih troškova koji su preko 100 evra što još produžuje rok otplate investicije. Takođe u troškove treba dodati i određenu potrošnju benzina dok uređaj ne prebaci na potrošnju plina.

Inače, Srbija sa 0,866 evra po litru gasa nalazi se negde u evropskoj sredini po skupoći. Najjeftiniji je u Belorusiji, 35 evrocenti za litar, a najskuplji u Švedskoj gde je skoro 1,4 evra po litru.

 • Ika

  7.4.2022 #1 Author

  Uskoro nista nece biti isplativo

  Odgovori

 • VERA

  7.4.2022 #2 Author

  Jeste isplatljiviji ali vala da vozam bocu gasa u kolima meni je to veliki rizik iako je sve testirano i bezbedno.

  Odgovori

 • Bella

  7.4.2022 #3 Author

  Jos uvek je pristupacniji za koriscenje i placanje, videcemo za dalje

  Odgovori

 • MARIJANA

  7.4.2022 #4 Author

  Ko zna dokle ce to trajati, i to ce uskoro proci

  Odgovori

 • Milovan94

  7.4.2022 #5 Author

  I ako je bio uskoro neće više sigurno biti

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.4.2022 #6 Author

  Neka barem gas ostane pristupacan.

  Odgovori

 • MAJALG

  10.4.2022 #7 Author

  Definitivno i dalje najisplativiji ali to je i normalno kada je cena benzina i dizela ovako velika.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...