Uredba ističe u ponedeljak, Janaf najavljuje da neće snabdevati NIS od sredine maja

Da li je bolje umesto cena na pumpama propisivati velikoprodajnu cenu goriva?

BiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusu

6.4.2022 14:21 Autor: Stanislav Stanišić 18

Da li je bolje umesto cena na pumpama propisivati velikoprodajnu cenu goriva? Da li je bolje umesto cena na pumpama propisivati velikoprodajnu cenu goriva?
„Principijelno se zalažem za slobodno formiranje cena prema tržišnim vrednostima, bez obzira na vrstu proizvoda“, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša... Da li je bolje umesto cena na pumpama propisivati velikoprodajnu cenu goriva?

„Principijelno se zalažem za slobodno formiranje cena prema tržišnim vrednostima, bez obzira na vrstu proizvoda“, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković povodom eventualnog produženja Uredbe Vlade Srbije o propisanoj maloprodajnoj ceni goriva.

Ova uredba, po kojoj se na nedeljnom nivou utvrđuju cene na benzinskim pumpama, važi mesec dana i ističe u ponedeljak, 11. aprila. Još uvek nema najave da li će državni organi produžiti trajanje uredbe ili će ovaj petak biti poslednji kada će preko Ministarstva trgovine saopštiti propisanu cenu.

Atanacković ističe da razume građane koji u trenutnoj situaciji priželjkuju kontrolisane cene, ali navodi da takvo stanje nije održivo u dužem periodu. On smatra da tržišni principi moraju da budu jedini parametar za formiranje cena i posle 11. aprila.

„Derivati koji nastaju od sirove nafte imaju posebnu filozofiju formiranja vrednosti. Svi se snabdevamo iz rafinerije Naftne industrije Srbije (NIS) i može se desiti da njihova cena bude ista kao i propisana maloprodajna, što onda gubi svaku logiku. Logično bi bilo da se odredi samo fiksna cena marže koja može da ostane i na ovom nivou, i da se ona dodaje na velikoprodajnu cenu rafinerije. Dakle, bolje je određivati cenu nabavke goriva na koju bi se dodala zarada maloprodaje“, objašnjava naš sagovornik.

Nebojša Atanacković tvrdi da nije u redu fiksirati maloprodajnu cenu ukoliko nije određena velikoprodajna, jer ovako Naftna industrija Srbije može da ponudi cenu koju hoće i niko ne može da joj bude konkurencija. Kako kaže, poenta uredbe nije da pravi takve razlike, već da imamo redovno snabdevanje.

„Kao vlasniku pumpe nejasno mi je bilo da se saopšti cena dizela i benzina, a onda dan kasnije NIS u svojim objektima prodaje dizel jeftiniji nekoliko dinara od ostalih. Ionako imaju monopolski položaj koji ih ovom odlukom stavlja u još bolju poziciju“, ističe Atanacković.

Kao ključni problem on navodi najavu da će Jadranski naftovod obustaviti snabdevanje NIS-a, što našu zemlju dovodi u poziciju da traži nova rešenja ako jedina rafinerija u Srbiji ostane bez goriva.

„U tom slučaju bi neko rešenje za snabdevanje tržišta bilo da, recimo, OMV iz svoje rafinerije koju ima u okolini Beča snabdeva pumpe u Srbiji, uključujući i NIS. Tada bi cena bila kao i u Evropi, a mi možemo da imamo neku relaksaciju u činjenici da je četvrtina sirove nafte iz domaćih nalazišta“, ocenjuje Atanacković.

Naš sagovornik procenjuje da će cene goriva koje se određuju u petak ostati približno na sadašnjem nivou, ako se prati trend da su u dva navrata neznatno spuštane, a da je berza daleko od pika koji je dostignut u vreme donošenja uredbe.

  • VERA

    6.4.2022 #1 Author

    Ako ce ta cena biti niza od maloprodaj e, onda je ok.

    Odgovori

  • DANA

    6.4.2022 #3 Author

    Skupo je i sad ako nastavi smanjiće se gužva u hradu

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.4.2022 #5 Author

    Cena goriva non-stop raste, a taj trend će se sigurno nastaviti i u narednom periodu.

    Odgovori

  • MIROSLAV

    6.4.2022 #6 Author

    Umesto regulisanja samih cena, naša zemlja treba da se fokusira na ojačavanje saradnje sa Istokom, da se napravi taj Južni tok i da u ovako napumpanim uslovima na svetskom i lokalnom tržištu ostanemo korak ispred

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.4.2022 #7 Author

    Mislim da ce cena goriva skociti…

    Odgovori

  • SANJA

    6.4.2022 #8 Author

    Primecuje se visoke cene goriva,sve vise ljudi koristi gradski prevoz,dal je moguce da ovako koriste priliku da smanje koriscenje automobila

    Odgovori

  • MARA

    6.4.2022 #9 Author

    Kako god, samo da ne poskupljuje više.

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #11 Author

    Nadam se da ce doci do kontrolisanih cena

    Odgovori

  • BRANA19

    7.4.2022 #12 Author

    Ako se cene dovedu u normalu , biće dobro…

    Odgovori

  • NINO

    7.4.2022 #13 Author

    Nesto nisam optimista kada je rec o manjim cenama goriva.

    Odgovori

  • Anna

    7.4.2022 #14 Author

    Cene moraju biti regulisane na svim nivoima. Ovako NIS drži monopol i ubija ostale pumpe.

    Odgovori

  • JOVANA

    7.4.2022 #15 Author

    Gorivo ce svakih 7 dana poskupljivati ne nazire se kraj i boljitak ove situacije

    Odgovori

  • Ika

    7.4.2022 #16 Author

    Nije dobro ni jedno ni drugo, ali je neminovno da ce cene tek da rastu

    Odgovori

    • DUSA

      24.2.2024 #17 Author

      Sve raste samo plate ostaju iste

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.4.2022 #18 Author

    Svejedno je

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...