Irak u martu beleži pad proizvodnje za 222.000 barela

Nove sankcije Rusiji vraćaju cene nafte na trasu rasta

SvetVesti

6.4.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nove sankcije Rusiji vraćaju cene nafte na trasu rasta Nove sankcije Rusiji vraćaju cene nafte na trasu rasta
Nakon što je Evropska unija najavila nove sankcije na uvoz ruske nafte, cene ovog energenta počele su da se približavaju vrednosti od 109 dolara.... Nove sankcije Rusiji vraćaju cene nafte na trasu rasta

Nakon što je Evropska unija najavila nove sankcije na uvoz ruske nafte, cene ovog energenta počele su da se približavaju vrednosti od 109 dolara.

Potom je usledio oštri pad, a trenutna cena referentne Brent sirove nafte, nakon postepenog oporavka, kreće se oko 107 dolara po barelu.

Na londonskom tržištu cena barela na zatvaranju jučerašnjeg trgovanja iznosila je 108,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 104,4 dolara, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovci su se usredsredili na najave zapadnih zemalja da će Rusiji uvesti nove sankcije zbog ubistava civila u Ukrajini.

Savetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) rekao je da će nove američke sankcije Moskvi biti objavljene u toku ove nedelje.

Evropska komisija predložila je niz novih kaznenih mera, uključujući zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke u EU.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da će nakon zabrane uglja uslediti i sankcije na uvoz nafte, a zatim i gasa.

Kako bi ograničile rast cena, zemlje saveznice Sjedinjenih Američkih Država odlučile su da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi, po drugi put u mesec dana. Međutim, japanski ministar industrije Koiči Hagiuda rekao je da Međunarodna energetska agencija (IEA) još radi na detaljima.

Iz Iraka je saopšteno da je u martu ova zemlja proizvodila 4,15 miliona barela nafte dnevno, za 222.000 barela manje od kvote koja mu je pripala sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju.

I neki drugi proizvođači, poput Angole i Nigerije, imali su teškoća s popunjavanjem kvota zbog nedovoljnih ulaganja i problema s održavanjem, što je dodatno pogoršalo probleme u snabdevanju.

Kazahstan je smanjio prognozu proizvodnje nafte u ovoj godini s 87,5 miliona na 85,7 miliona tona nakon oštećenja terminala Caspian Pipeline Consortium u Rusiji.

Analitičar Saxo banke Ole Hansen očekuje da će barel u drugom kvartalu ove godine koštati između 90 i 120 dolara.

Kako pokazuje istraživanje BCA, rast cena nafte bi mogli da zaustave signali pregovora vezanih za vraćanje na tržište 1,3 miliona barela iranske nafte.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte odvojeno je saopšteno da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedeljak koštao 106,23 dolara, što znači da je poskupeo 1,33 dolara u odnosu na petak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...