Nakon informacije da se traži rešenje za uvoz nafte u našu zemlju

Dobar signal za Srbiju, moguće da će JANAF revidirati stav

BiznisEUNovacRegionSrbijaVesti

5.4.2022 14:47 Autor: Stanislav Stanišić 3

Dobar signal za Srbiju, moguće da će JANAF revidirati stav Dobar signal za Srbiju, moguće da će JANAF revidirati stav
„Informacija koja je došla od Evropske komisije da traži rešenje kojim će biti obezbeđen uvoz nafte u Srbiju je dosta štura i treba sačekati... Dobar signal za Srbiju, moguće da će JANAF revidirati stav

„Informacija koja je došla od Evropske komisije da traži rešenje kojim će biti obezbeđen uvoz nafte u Srbiju je dosta štura i treba sačekati njeno pojašnjenje. Ipak, ovo je dobar signal i postoji nada da će Jadranski naftovod (Janaf) revidirati svoj stav kao što se i očekivalo“, kaže za Biznis.rs viši savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

Evropska komisija traži rešenje kojim će biti zaštićen uvoz nafte u Srbiju, posle objave Jadranskog naftovoda (JANAF) da od 15. maja više neće isporučivati taj energent Naftnoj industriji Srbije (NIS) zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije.

„Bilo koju odluku o produženju ili proširenju sankcija donosi Evropski savet jednoglasno. Tražimo rešenje koje će zaštititi uvoz nafte u Srbiju“, navela je Evropska komisija u pisanom odgovoru Radiju slobodna Evropa.

Janaf sa sedištem u Zagrebu, saopštio je 29. marta da uredba Evropske unije od 15. marta utiče na ugovor koji je ta kompanija zaključila sa NIS, a koji važi do decembra 2022. godine.

NIS je od 2008. godine u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gazpromneft, koja je na meti sankcija EU zbog napada Rusije na Ukrajinu. Savić ističe da se posle odluke o sankcijama Rusiji očekivao ovakav stav prema NIS-u.

„Očigledno je da je odluka o zaustavljanju naftovoda Janaf za kompaniju NIS bila jednostrana. Države Evropske unije su samostalno ocenjivale i implementirale odluku. Bez obzira na to što je Evropa zavisna od ruskog gasa, poslednjih dana su se pojedine zemlje odrekle ruskog gasa, kao recimo Baltičke države. Očigledno je da i pored odluke Evropske komisije, zemlje pojedinačno mogu da sprovode odluku i uvode restrikcije prema ruskim kompanijama“, objašnjava Savić.

Komentarišući nesuglasice Bugarske i Rusije o načinu plaćanja, on navodi da to ne bi trebalo da ima posledice za dopremanje ruskog gasa u Srbiju. Južni tok svojim dobrom delom prolazi kroz Bugarsku i iz nje ulazi u Srbiju.

„Tranzit gasa kroz ovaj međunarodni gasovod ide redovno kao i preko Ukrajine koja je veza za snabdevanje zapadne Evrope. Očigledno je da se Bugarska odriče ruskog gasa i gleda da nađe alternativu. Da preko Grčke napravi novi interkonektor koji bi je povezao na grčke transportne sisteme koji idu od Azerbejdžana. Sam Južni tok je u funkciji i nema razloga da količine koje mi uvozimo i količine koje se završavaju u Mađarskoj ne prolaze i dalje kroz Bugarsku. Gasovodom upravlja Bugarska ali ne samostalno jer je podeljeno vlasništvo između Gazproma i Burgas gasa“, zaključuje Savić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...