Na skupu u organizaciji kompanije TGI Group International učestvuju zvaničnici iz zemlje i regiona

Otvoren Beogradski ekonomski forum

ManifestacijeU fokusuVesti

4.10.2021 12:31 Autor: Marija Krsmanović 0

Otvoren Beogradski ekonomski forum Otvoren Beogradski ekonomski forum
Beogradski ekonomski forum biće održan u ponedeljak i utorak (4. i 5. oktobra) u Beogradu, u organizaciji kompanije TGI Group International. Forum se održava... Otvoren Beogradski ekonomski forum

Beogradski ekonomski forum biće održan u ponedeljak i utorak (4. i 5. oktobra) u Beogradu, u organizaciji kompanije TGI Group International.

Forum se održava u partnerstvu sa kompanijom Visa, a pod pokroviteljstvom Saveta stranih investitora i predstavlja važan skup za region, u hotelu Metropol, ali ga možete pratiti i online, najavili su organizatori. 

Savet stranih investitora u Srbiji može da pomogne bržem kretanju Srbije ka digitalizaciji što je ključno za privlačenje stranih investiticija u budućnosti, izjavio je predsednik Saveta Majk Mišel (Mike Michel).

“U svetu će posle korona krize biti 3,23 triliona dolara investicija i ko uhvati korak sa digitalizacijom može računati na deo tih ulaganja”, rekao je Mišel na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma. Podsetio je da su strani investitori uložili više od 36 milijardi evra u Srbiji, u koju se slilo 83 odsto ukupnih investicija u čitavom regionu.

Mišel je upozorio da je tokom Covid-19 krize taj nivo opao i pohvalio mere vlade da pomogne preduzećima tokom pandemije. “U novembru će Savet objaviti novu Belu knigu sa indeksom saveta stranih investitora o sektorima u kojima je najviše napretka”, rekao je Mišel.

Naveo je da integracija sa EU mora da bude naš ključni koridor i da Srbija mora da ima predvidivo poslovno okruženje pogodno za poslvanje sa manje birokratije. “To je od ključnog značaja ako želimo da povećamo nivo stranih investiicja”, rekao je Mišel.

Forum svake godine privlači pažnju širokog auditorijuma baveći se aktuelnim temama vezanim za Srbiju, sa posebnim akcentom na privredni rast i razvoj, kao i pristupanje Srbije Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Na 21. Beogradskom ekonomskom forumu okupiće se i ove godine veliki broj govornika, panelista i učesnika iz regiona, kao i važni predstavnici međunarodne zajednice.

Među govornicima koji će se obratiti na konferenciji nalaze se predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Takođe, govoriće potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Malte Evarist Bartolo, ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Kristodulides (Nikos Christodoulides), direktor Centra Atlantskog saveta za Evropu Ben Hadad (Ben Haddad), viši potpredsednik i regionalni menadžer kompanije Visa za CIŠEE region Vira Platonova.

Na forumu će se obratiti i državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković, državni sekretar Ministarstva privrede Milan Ljušić i viceguvernerka NBS Ana Ivković.

Među ambasadorima govornicima na forumu će biti ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret), ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmit (Urs Schmid), zatim ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šin Meklaud (Sian MacLeod) i ambasador Italije u Srbiji Karlo lo Kašo (Carlo lo Cascio).

Takođe, u forumu učestvuje i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, Sander fon Rutselar (Sander van Rootselaar) ispred kompanije Turk Stream, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci (Alesandro Bragonzi) i drugi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...