Investicija vredna 4,6 miliona evra, radovi trajali tri godine

Otvoren granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH

InfrastrukturaRegionSrbijaVesti

28.6.2022 08:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Otvoren granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH Otvoren granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH
Granični prelaz „Кotroman“ između Srbije i Bosne i Hercegovine otvoren je u ponedeljak, posle obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona evra.... Otvoren granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH

Granični prelaz „Кotroman“ između Srbije i Bosne i Hercegovine otvoren je u ponedeljak, posle obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona evra. Za radove koji su trajali tri godine obezbeđeno je 2,1 milion evra iz pretpristupnih fondova EU, a nešto više od 2,5 miliona evra kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.

Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama.

U okviru novog graničnog prelaza „Кotroman“ nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz Srbije, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe, saopštila je Uprava carina, a prenosi agencija Beta.

Kako je navedeno, preko graničnog prelaza Кotroman vodi najkraći put do Boke Кotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprineti rasterećenju najfrekventnijeg prelaza ka Crnogorskom primorju, graničnog prelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.

Na otvaranju je poručeno da će modernizacija ovog graničnog prelaza značajno podići kvalitet putovanja putnika, ali i uslove rada za granične službenike. Navedeno je da je prelaz urađen u skladu sa najvišim standardima i da sadrži sve neophodno za efikasno funkcionisanje saobraćaja i efikasan rad policije i carine.

Otvaranju moderizovanog graničnog prelaza prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre i predstavnika carinskih administracija obe zemlje.

Žofre je naveo da će novi granični prelaz poboljšati povezanost Srbije i Bosne i Hercegovine, omogućiti lakše kretanje stanovništva i brži prolaz robe, čime se pospešuje regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana.

„Ovo je velika ekonomska prilika za ljude sa obe strane prelaza. Transport stvara mogućnosti, a šansa koja je za ekonomije regiona stvorena ovim novim prelazom mora biti iskorišćena. EU će nastaviti da podržava održavanje i unapređenje položaja Srbije kao saobraćajnog čvorišta regiona i kao važnu zemlju za tranzitni transport“, poručio je Žiofre, objavio je EU Info centar.

Dodao je i da će modernizovani granični prelaz, koji je u skladu sa standardima i propisima EU, značiti i bolju kontrolu granica, kako u borbi protiv organizovanog kriminala, tako i u oblasti migracija. Pored doprinosa bezbednosti i ekonomiji, kako je navedeno, novi granični prelaz doneće boljitak i za turizam u ovom delu regiona i to ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Crnoj Gori.

„Regionalna ekonomska integracija ima ogroman potencijal, posebno ako su sve države regiona u nju uključene. Ona će pomoći dubljoj ekonomskoj integraciji u jedinstveno tržište EU i pomoći da dostignemo zajednički cilj, a to je članstvo u EU“, istakao je Žiofre.

Od 2014. godine EU je uložila više od 40 miliona evra i najveći je donor u ovoj oblasti, a nedavno je odobren i novi paket pomoć za upravljanje granicama i migracijama u iznosu od 57 miliona evra.

  • GOCA BG

    29.6.2022 #1 Author

    Sjajno,ubrzace se i putni i prevoz robe…

    Odgovori

  • ZVE84

    3.7.2022 #2 Author

    Lepa vest. Nadam se bržem prelasku brz zastoja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...