Očekuje se skoro potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje

Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji

BiznisBolji posaoSrbijaSvetVesti

3.3.2022 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji
Komora kineskih kompanija u Srbiji otvorena je u Kineskom kulturnom centru u Beogradu. Otvaranju Komore prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla... Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji

Komora kineskih kompanija u Srbiji otvorena je u Kineskom kulturnom centru u Beogradu. Otvaranju Komore prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je Kina osnivanjem ovog udruženja u teškim vremenima pokazala da veruje u Srbiju i njenu političku i ekonomsku stabilnost.

Srbija po rečima premijerke želi da sa Kinom što pre postigne sporazum o slobodnoj trgovini i nastojaće da te razgovore završi u što kraćem roku.

„Otvaranje Komore kineskih kompanija je izuzetno značajno za celu Srbiju, jer živimo u teškim i komplikovanim vremenima, kada se mnogo partnerstava i veza raskidaju i kada smo svi pod velikim pritiskom. Najteže je očuvati partnerstva i prijateljstva, ali i dalje ih jačati i otvarati nove koridore partnerstava“, rekla je Brnabić, prenosi Beta.

Ocenila je da je otvaranje Komore potvrda namere kinsekih kompanija da i dalje i još više ulažu u Srbiji.

Podsetila je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine u 2021. godini dostigla rekordne 5,3 milijarde evra i da je stalno u porastu.

Kina je sada, posle Nemačke, najvažniji ekonomski partner Srbije, a izvoz u Kinu je, kako je rekla premijerka, prošle godine iznosio oko milijardu evra i u poslednjih pet godina uvećan je 15 puta.

„Sporazum o slobodnoj trgovini bi omogućio da naš izvoz u Kinu, koja je ogromno tržište i ima veliki potencijal, raste još brže. To bi dodatno privuklo u Srbiji i investitore iz drugih zemalja“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da su dva najvaća izvoznika iz Srbije u 2021. godini bile dve kineske kompanije – HBIS, vlasnik smederevske železare, i Zijin, vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Predsednik Komore kineskih kompanija u Srbiji Song Sihaji, koji je izvršni direktor kompanije HBIS u Srbiji, rekao je da će Komora u budućnosti ima ključnu ulogu u jačanju saradnje dve države.

Na pitanje novinara da li HBIS zbog sukoba u Ukrajini ima teškoće u poslovanju u Srbiji, on je rekao da nemaju veće probleme, mada postoji mali uticaj jer uvoze deo sirovina iz Rusije i Kine, ali da očekuje da će i ove godine proizvodnja biti sigurna i stabilna.

Najveće kineske kompanije u Kineskom kulturnom centru organizovale su izložbu posvećenu ekologiji i predstavile se na štandovima.

  • Milovan94

    3.3.2022 #1 Author

    Ovo su zaista odične vesti. Mislim da nam ovakav vid saradnje može dosta doneti koristi

    Odgovori

  • BOLEK

    3.3.2022 #2 Author

    Odlicne vesti i jos dosta radnih mesta

    Odgovori

  • VERA

    3.3.2022 #3 Author

    Normalno Kina se širi i nama je u interesu njihovo trziste za nase proizvode.

    Odgovori

  • SNEZANA

    3.3.2022 #4 Author

    Ovakav vid saradnje je obostrana korist svakako..

    Odgovori

  • Zorica S.

    3.3.2022 #5 Author

    Odlican primer za buducu saradnju.

    Odgovori

  • MARKO7

    3.3.2022 #6 Author

    Odlične vesti zbog nezaposlenih lica. Pre svega korisna informacija!

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #7 Author

    Sjajno!Sta bi mi bez kineza…

    Odgovori

  • ZVE84

    3.3.2022 #8 Author

    Nadam se samo da se ovo ne dešava u pogrešno vreme…

    Odgovori

  • MAJALG

    4.3.2022 #9 Author

    Svaki vid saradnje koji doprinosi poboljsanju kvaliteta zivota je dobro dosal, kineska ekonomija je kao takva dobro dosla sa njenim ulaganjima.

    Odgovori

  • MARIJANA

    4.3.2022 #10 Author

    Sjajne vesti za nas zaista

    Odgovori

  • IRINA

    4.3.2022 #11 Author

    Odlično značiće zbog investicija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...