Prošle godine rekordan izvoz 5,3 milijarde dolara

Kinezi zainteresovani za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

9.2.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kinezi zainteresovani za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode Kinezi zainteresovani za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode
Tokom prošle godine u Kinu je izvezeno hrane u vrednosti od 18,9 miliona dolara, što je rast od 50,9 odsto u odnosu na 2020.... Kinezi zainteresovani za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode

Tokom prošle godine u Kinu je izvezeno hrane u vrednosti od 18,9 miliona dolara, što je rast od 50,9 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Kina je dugi niz godina na vrhu liste najvećih uvoznih partnera Srbije, a robna razmena ima tendenciju znatnog rasta. U prošloj godini je dostigla rekordne 5,3 milijarde dolara, i posle Nemačke, Kina je u 2021. godini bila naš drugi spoljnotrgovinski partner u robnoj razmeni sa svetom, izjavila je za Politiku ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Navela je da bi ovo trebalo da bude sedmi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Prvi korak ka ovom sporazumu je razmena nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini, sa kojim treba da se upoznaju sve relevantne institucije i da se pripremi i realizuje kompleksan proces pregovora u koji moraju da budu uključeni predstavnici svih relevantnih resora. Nakon toga, potrebno je da vlada usvoji platformu za pregovore i odredi pregovarački tim u kome će se naći predstavnici nadležnih institucija, objasnila je ona.

Koliko će trajati sami pregovori zavisi od više faktora. Na primer od opsega samog sporazuma, da li će predmet slobodne trgovine biti samo roba ili i usluge, na kom će se jeziku voditi razgovori…

“U ovom trenutku ne može se reći koliko će rundi pregovora biti održano. Po pravilu to su veoma obimni sporazumi, koji pored osnovnog teksta, sadrže i brojne anekse, kao što su liste robe ili usluga, pravila o utvrđivanju zemlje porekla robe. Pregovori koji su prethodili zaključivanju jednog od poslednjih SST (sa Evroazijskom ekonomskom unijom) trajali su, primera radi, oko tri godine”, istakla je Matić.

U Kinu smo najviše izvozili meso

Na pitanje u kojim oblastima bi Srbija mogla da profitira od ovog sporazuma, Matić je rekla da Kina ima određeni interes za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode – žitarice, meso, semensku robu, smrznuto voće, vino…

U 2021. godini smo najviše izvozili meso (6,4 miliona dolara), duvan (4,6 miliona), masnoće i ulja (2,1 milion), pića i alkohol (1,7 miliona), voće (1,6 miliona dolara). Tokom prošle godine u Kinu je izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 18,9 miliona dolara, što je rast od 50,9 odsto u odnosu na 2020. godinu, navode iz Ministarstva trgovine.

  • STEFAN

    9.2.2022 #1 Author

    Mozda im se svidja ukus nase domaće hrane

    Odgovori

  • Milovan94

    9.2.2022 #2 Author

    Kinezi su za sve zainteresovane, ne znam šta njima samo ne odgovara.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.2.2022 #3 Author

    Mnogoljudna zemlja, naravno da imaju i vece potrebe

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.2.2022 #4 Author

    Veliki izvoz smo napravili,verujem da je dobra cena bila presudna…

    Odgovori

  • Vockica

    10.2.2022 #5 Author

    Lepo što su zainteresovani, i što Srbija može da izvozi za njih, i da ima odličnu saradnju sa Kinom.

    Odgovori

  • Maša

    27.2.2022 #6 Author

    Mozemo da se trampimo, mi njima hranu ini nama slepe miseve 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...