Sastanak Putina i Sija uoči otvaranja Olimpijskih igara

Kina i Rusija jačaju savezništvo i energetsku saradnju

AnalizaSvetU fokusuVesti

4.2.2022 11:09 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kina i Rusija jačaju savezništvo i energetsku saradnju Kina i Rusija jačaju savezništvo i energetsku saradnju
Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je bliske veze svoje zemlje sa Kinom kao „prirodne“ i kao „primer dostojanstvenih odnosa“ na sastanku sa kineskim predsednikom... Kina i Rusija jačaju savezništvo i energetsku saradnju

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je bliske veze svoje zemlje sa Kinom kao „prirodne“ i kao „primer dostojanstvenih odnosa“ na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu u petak, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Putin je izjavu dao u uvodnim rečima sastanka, rekavši da su Kina i Rusija podržavale jedna drugu u različitim oblastima, od diplomatije do ekonomskog razvoja, prenosi South China Morning Post. On je istakao da će energetska saradnja između dve zemlje biti pojačana isporukom prirodnog gasa iz Rusije u Kinu.

„Naš bilateralni odnos je zaista bez presedana u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva, a odnos između dve zemlje je primer dobrog odnosa koji olakšava zajednički razvoj i pomoći jedih drugima u razvoju“, rekao je Putin. Ruski predsednik je prvi državnik sa kojim se Si susreo licem u lice od 2020. godine, a njihov susret je demonstracija solidarnosti i koordinisanog suprotstavljana politici SAD.

Gasprom potpisao dugoročni ugovor o isporuci gasa Kini

Ruski Gasprom i kineski CNPC potpisali su dugoročni ugovor o isporuci prirodnog gasa sa Dalekog istoka Rusije u ukupnom obimu 48 milijardi kubnim metara godišnje, saopštila je u petak ruska kompanija. Prema pomenutom saopštenju potpisivanje ugovora svedoči o najvišem stepenu međusobnog poverenja i partnerstva između dve zemlje i kompanije.

Dan uoči sastanka lidera dve zemlje, kineski i ruski ministri spoljnih poslova Vang Ji i Sergej Lavrov saopštili su da se obe zemlje protive formiranju bilo kakvih „blokova“ koji žele da izazovu konfrontaciju u azijsko-pacifičkom regionu. Prema saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, ruska strana informisala je Peking o najnovijim dešavanjima u odnosima Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO savezom i dobila je za to podršku kineske strane.

Foto: Beta/AFP

Peking se suočava sa diplomatskim bojkotom Zimskih olimpijskih igara zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđanu, kao i sa sankcijama SAD i njenih saveznika. Peking je takođe nespokojan zbog saveza Aukus, sporazuma u kojem će SAD i Velika Britanija pomoći Australiji da izgradi flotu podmornica na nuklearni pogon.

Sa Putinom su u Kinu, pored ostalih, doputovali i ministar energetike i generalni direktor naftne kompanije Rosneft. Potrošnja energije i roba su glavni pokretači trgovine između Moskve i Pekinga. Ruski zvaničnici naveli su ranije da Moskva podržava dalje povećanje isporuka uglja Kini.


Dve zemlje postavile su cilj da dostignu trgovinu od 200 milijardi dolara do 2024. godine. Prema ruskim podacima Kina je već najveći trgovinski partner Rusije, a obim trgovine porastao je prošle godine za trećinu, na rekordnih 140 milijardi dolara. Kina i Rusija objaviće novu zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima za novu eru nakon završetka razgovora Sija i Putina. Dve zemlje potpisaće i druge sporazume, uključujući one o saradnji u oblasti energetike.

Foto: Pixabay.com

Zimske olimpijske igre biće otvorene u petak u 13 sati (CET) u Pekingu na stadionu „Ptičje gnezdo“, koji je otvotren 2008. godine za letnje Olimpijske igre u Pekingu. Prema navodima agencije Reuters, diplomatski bojkot predstojećih Igara najavile su SAD, Kanada, Australija, Velika Britanija, Tajvan, Severna Koreja, Litvanija, Danska, Holandija, Novi Zeland, Japan, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Slovenija, Švedska, Estonija i Belgija.

Pored Putina, dolazak su potvrdili lideri Saudijske Arabije i UAE, kao i predsednici i premijeri mnogih azijskih država. Dolazak na otvaranje Olimpijskih igara najavio je i predsednik Poljske Andžej Duda (Andrzej Duda), kao jedini lider neke države članice EU. Od evropskih lidera dolazak u Peking potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Među visokim zvanicama biće i generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guteress) i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

  • MIŠKOVIĆ

    4.2.2022 #1 Author

    vrlo bržo će preuzeti primat na globalnom nivou. vrlo postupno, pametno preuzimaju primat

    Odgovori

  • Milovan94

    4.2.2022 #2 Author

    Odnosi Rusije i Kine su zaista na visokom nivou što me iskreno raduje. Predstavljaju primer dobre saradnje na globalnom nivou što je danas vrlo važno, imajući u vidu da živimo u doba stalnih sukoba i napetosti.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.2.2022 #3 Author

    Dve omiljene zemlje i dva naroda koji su nasi iskreni prijatelji

    Odgovori

  • DANIJELA

    4.2.2022 #4 Author

    Tako i treba i svakako treba da budu svima uzor i primer.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...