Vladimir Putin prvi put o aktuelnoj krizi

Situacija u Ukrajini povod za „obuzdavanje“ Rusije

AnalizaSvetU fokusuVesti

2.2.2022 11:26 Autor: Vladimir Jokanović 5

Situacija u Ukrajini povod za „obuzdavanje“ Rusije Situacija u Ukrajini povod za „obuzdavanje“ Rusije
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Ukrajinu američkim oruđem za obuzdavanje Rusije. Navodeći da bi ulazak Ukrajine u NATO značio njeno naoružavanje i pokretanje... Situacija u Ukrajini povod za „obuzdavanje“ Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Ukrajinu američkim oruđem za obuzdavanje Rusije. Navodeći da bi ulazak Ukrajine u NATO značio njeno naoružavanje i pokretanje operacije zauzimanja Krima, a to bi vodilo u rat Rusije protiv NATO.

„U doktrinarnim dokumentima same Ukrajine piše da će oni vratiti Krim, ako treba vojnim putem. To ne kažu u javnosti, ali piše u dokumentima. Zamislimo da je Ukrajina članica NATO, naoružana savremenim udarnim sistemima na isti način kao Poljska i Rumunija i da počne operaciju za Krim. Ne govorimo sada o Donbasu“, naveo je Putin, prenose Ria Novosti.

On je istakao da je Krim suverena ruska teritorija čije je pitanje zatvoreno. „Hajde da zamislimo da je Ukrajina zemlja NATO i da započne te vojne operacije. Da li treba da se borimo protiv NATO bloka? Da li je neko razmišljao o tome? Čini se da nije“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima Rusija se slaže da svaka zemlja ima pravo da izabere sopstveni sistem bezbednosti. On je dodao da mu se čini da Sjedinjene Američke Države nisu primarno zainteresovane za bezbednost Ukrajine, nego im je glavni zadatak da obuzdaju razvoj Rusije.

Foto: Beta/AFP

„U tome je problem. U tom smislu, sama Ukrajina je samo sredstvo za postizanje ovog cilja. Ovo se može uraditi na različite načine, uvlačeći nas u neku vrstu oružanog sukoba. I da, pored ostalog, nateraju svoje saveznike u Evropi da nam uvedu veoma oštre sankcije o kojima danas govore u SAD“, kazao je Putin, prenosi TASS.

Bilo je to prvo javno reagovanje Putina na sve komplikovaniju situaciju oko Ukrajine. Ruski predsednik prethodno se u Moskvi sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kojeg je obavestio da su NATO i SAD ignorisale fundamentalne brige Rusije. Podsetimo, Moskva je zatražila od SAD i NATO pisane garancije da se vojna alijansa neće širiti dalje na istok Evrope, ali nije ih dobila.

Putin je naveo da je uprkos svim preprekama obim trgovine Rusije i Mađarske u poslednjih 11 meseci porastao za 30 odsto, kao i da se nastavljaju veliki projekti kao što je izgradnja nuklearnih elektrana. On je takođe istakao da Mađarska kupuje ruski gas pet puta jeftinije od cene na evropskom tržištu.

Foto: Beta/AFP

SAD su pripremile sankcije protiv užeg Putinovog kruga saradnika i njihovih veza sa Zapadom, dok Vašington istovremeno proširuje listu finansijskih kazni koje će oni i evropski saveznici uvesti ako Rusija napadne Ukrajinu. Velika Britanija je u ponedeljak najavila novi zakon koji će omogućiti Londonu da sankcioniše preduzeća i njihove vlasnike povezane sa Kremljom.

„Sankcije bi ih odsekle od međunarodnog finansijskog sistema i osigurale da oni i članovi njihovih porodica više ne bi mogli da uživaju u pogodnostima plasiranja svog novca na Zapadu i pohađanje elitnih zapadnih univerziteta“, naveo je neimenovani zvaničnik Bele kuće, preneo je Financial Times.

Zvaničnici američke administracije nisu naveli imena ruskih oligarha, ali ocenjuju da je reč o ljudima i unutrašnjeg kruga Kremlja i „posebno ranjivim metama“ zbog svojih dubokih finansijskih veza sa Zapadom.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Naravno da amerikanci ne zele rat na svom kontinentu zbog toga im je lakse da to bude na bliskom istoku, africi, ukrajini, kosovu…

    Odgovori

  • STRELAC

    2.2.2022 #2 Author

    E sad nam je Putin otkrio toplu vodu kada je ovo rekao!
    Ceo svet zna da svaki rat koji je Amerika vodila,od rata u Koreji do rata u Avganustanu,je bio zarad njihovih interesa,politickih ili ekonomskih.Mi to znamo i bolje od njega!!!

    Odgovori

  • Ivan

    2.2.2022 #3 Author

    Bolje da se ne kače sa Rusijom to je veliki rizik,to bih bila kobna greška za NATO pakt.

    Odgovori

  • SANJA

    2.2.2022 #4 Author

    Ameri se nazalost mesaju u sve od situacije sa Ukrajinom do nasih prvih komsija,Kosova,to traje of I svetskog rata,koliko se da to promeniti,pitam se?

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.2.2022 #5 Author

    I sve ce to da se obije Srbiji o glavu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...