Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Od Srbije se očekuje da bude oprezna u pregovorima

AnalizaU fokusu

7.2.2022 11:20 Autor: Vladimir Jokanović 16

Od Srbije se očekuje da bude oprezna u pregovorima Od Srbije se očekuje da bude oprezna u pregovorima
„Pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom Srbija treba da pristupi izuzetno oprezno, i nikako brzopleto. Kina je virtuozna u zaštiti svog tržišta... Od Srbije se očekuje da bude oprezna u pregovorima

„Pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom Srbija treba da pristupi izuzetno oprezno, i nikako brzopleto. Kina je virtuozna u zaštiti svog tržišta i ulasku na inostrana tržišta“, ocenila je u izjavi za Biznis.rs profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, osnivač i direktorka Instituta za azijske studije dr Dragana Mitrović.

Prema njenim rečima dosadašnji aranžman 16+1, između Kine i evropskih država, takođe je predviđao otvaranje kineskog tržišta za naše proizvode, ali to nikada nije realizovano. Neke stvari koje su ugovorene na političkom nivou nikada nisu imale ekonomsku primenu, jer je Kina izuzetno vešta u zaštiti svog tržišta, navela je naša sagovornica.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u subotu da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji bi prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo da bude zaključen do kraja godine, može „iz korena“ da ojača srpsku privredu.

Foto: Pixabay.com

Navodeći da je tokom 2021. godine Srbija ostvarila rekordan izvoz u Kinu od skoro milijardu dolara, premijerka je ocenila da bi sa ugovorom o slobodnoj trgovini, izvoz iz Srbije u tu zemlju mogao biti udesetostručen u „jako kratkom roku“, prenosi Beta.

Podsetimo, Vučić se u subotu sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim je razgovarao o razvoju prijeteljskih i strateških odnosa. Vučić je istakao je da je za Srbiju veoma važno pitanje ugovora o slobodnoj trgovini i dodao da bi do kraja godine sve u vezi sa tim trebalo da bude završeno. On je rekao da je za Zapad i za druge delove sveta to važno, jer „kada budu znali da Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope“.

„Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu naše zemlje i da će doneti dobre rezultate u budućnosti“, naglasio je Vučić, navodeći da bi što se tiče ugovora o slobodnoj trgovine do kraja godine sve trebalo da bude završeno.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić ocenio je u izjavi za Tanjug da bi najavljeno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bilo značajno, ali da pregovorima o njemu treba pristupiti oprezno.

Prema rečima Dragane Mitrović, osim retkih industrijskih sila ili država koje raspolažu velikim prirodnim resursima, ostale zemlje u trgovini sa Kinom beleže rastući deficit. Kada je reč o Evropskoj uniji, ona je pregovore o slobodnoj trgovini sa Kinom pretočila u investicioni sporazum koji je potpisan krajem 2020. godine, ali nije ratifikovan.

Evropska unija je i ranije imala primedbe na saradnju Beograda sa Pekingom, kada je reč o kreditima i investicijama, jer iz pozicije Brisela, Srbija ne treba da bude kineska ekonomska zona.

„Ovo (sporazum o slobodnoj trgovini) se EU ne bi dopalo, naročito bez konsultacija sa njom“, ocenila je Mitrović, dodajući da neka upozorenja EU u vezi sa saradnjom sa Kinom mogu biti korisna.

 • Ika

  7.2.2022 #1 Author

  Od Srbije se sve uvek očekuje

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  7.2.2022 #2 Author

  sporazum sa Kinom mnogo znači za razvoj naše zemlje. biće sigurno pritisaka sa zapada nadajmo se boljitnu za naše građane

  Odgovori

  • PEPE007

   8.2.2022 #3 Author

   Kinezi su jos vece zlo od amera i engleza. Malo ko to uvidja, sta sve oni rade i kod nas i bilo gde u svetu. No nema veze, bice jasnije malo kasnije. 👍

   Odgovori

 • Lelica

  7.2.2022 #4 Author

  Srbija sve moze

  Odgovori

 • BOJANA

  7.2.2022 #5 Author

  Nadam se da je ovo dobro za nas

  Odgovori

  • VANJA

   7.2.2022 #6 Author

   Nemamo mogucnost izbora kao i uvek!

   Odgovori

 • N.N.

  7.2.2022 #7 Author

  Velike benefite za drzavu ocekujem od pregovora

  Odgovori

 • DANA

  7.2.2022 #8 Author

  Sve ce Srbija ispostovati?!

  Odgovori

 • Milovan94

  7.2.2022 #9 Author

  Svaki vid pregovora povlači sa sobom opreznost pa tako i ova.

  Odgovori

 • TATJANA

  7.2.2022 #10 Author

  Ovo je veliku iskorak za nasu ekonomiju

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  7.2.2022 #11 Author

  Ovom našem ne verujem ništa. Ništa nam dobro nije doneo, neće ni sad.

  Odgovori

 • Ivan

  7.2.2022 #12 Author

  Normalno samo oprez

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.2.2022 #13 Author

  Da se mi drzimo Kine i Rusije…Cini mi se da od njih najmanje mozemo da ocekujemo nesto lose…

  Odgovori

 • ZVE84

  7.2.2022 #14 Author

  Kao suverena zemlja previše verujemo drugima, nadam se da postoji institucija koja se bavi proverom robe koja ulazi kod nas.

  Odgovori

 • MARA

  8.2.2022 #15 Author

  Od Srbije se svašta ocekuje..

  Odgovori

 • BRANA19

  8.2.2022 #16 Author

  Od koga ce , nego od Srbije…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...