zapošljavaće 12.000 ljudi

Otvorena Teslina „gigafabrika“ u Berlinu

SvetVesti

23.3.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otvorena Teslina „gigafabrika“ u Berlinu Otvorena Teslina „gigafabrika“ u Berlinu
Američki proizvođač električnih automobila Tesla otvorio je svoju prvu evropsku fabriku na periferiji Berlina u pokušaju da izazove nemačke auto-kompanije na njihovom domaćem terenu.... Otvorena Teslina „gigafabrika“ u Berlinu

Američki proizvođač električnih automobila Tesla otvorio je svoju prvu evropsku fabriku na periferiji Berlina u pokušaju da izazove nemačke auto-kompanije na njihovom domaćem terenu.

Kompanija kaže da će njena nova „gigafabrika“ zapošljavati 12.000 ljudi i proizvoditi 500.000 vozila godišnje kada bude radila u punom povoju. Početna proizvodnja će se fokusirati na Teslin kompaktni sportski terenski automobil Model I.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) prisustvovao je ceremoniji otvaranja u Gruenhajdu, jugoistočno od nemačke prestonice, sa direktorom Tesle Ilonom Maskom (Elon Musk), koji je izveo improvizovani ples za fanove dok su prvi automobili ceremonijalno izlazili iz fabrike za isporuku, piše AP.

Kasnije je objavio komentar na Tviteru u kome se zahvalio Nemačkoj rečima „Danke Deutschland!“ okružen nemačkim zastavama.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je da je otvaranje fabrike „lep simbol“ da se automobili na benzin mogu zameniti električnim vozilima u vreme kada Nemačka i druge evropske nacije pokušavaju da smanje emisiju gasova staklene bašte i odviknu se od uvoza iz Rusije.

Kompanija Tesla je počela da gradi veliki objekat pre manje od tri godine, još pre nego što je dobila zvanične dozvole za to. Da nije dobila dozvole, kompanija bi morala da poravna lokaciju.

„To je drugačija kultura procene kompanijskog rizika“, rekao je Habek, nakon što je zamoljen da uporedi Teslin pristup sa sporim tempom nemačkih građevinskih projekata, kao što je obližnji novi aerodrom u Berlinu, koji je otvoren sa devetogodišnjim zakašnjenjem.

Aktivisti za zaštitu životne sredine upozorili su da bi fabrika mogla da utiče na snabdevanje pijaćom vodom u regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...