Očekuje se rekordan rod soje u Brazilu dok je snižen rejting američkog kukuruza

Ove nedelje bez bitnijih promena na tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

2.9.2022 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Ove nedelje bez bitnijih promena na tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda Ove nedelje bez bitnijih promena na tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda
Mirna nedelja dovela je do smanjenog obima trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Količinski se najviše trgovalo pšenicom, koja beleži blagi rast cene.... Ove nedelje bez bitnijih promena na tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda

Mirna nedelja dovela je do smanjenog obima trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Količinski se najviše trgovalo pšenicom, koja beleži blagi rast cene. Soja, sa druge strane, ima silazni cenovni trend.

Preko Produktne berze prometovano je ukupno 1.770 tona robe (-42,8 odsto u odnosu na prethodnu nedelju), ukupne finansijske vrednosti 97.476.350,00 dinara (-33,0 odsto).

Već drugu nedelju zaredom tržište kukuruza je mirnije u odnosu na period kad je ova žitarica imala primat u robno-berzanskom trgovanju. Povećana ponuda bila je primetna od početka nedelje, dok je interesovanje kupaca bilo osetno manje. Do dodatnog smirivanja tržišta dolazi krajem nedelje, usled slabije ponude.

Kukuruzom se trgovalo od 33,70 do 34,30 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni uporedni period, cena je gotovo ostala nepromenjena (+0,02 dosto).

Cena pšenice beležila je pozitivan cenovni trend. Pšenica sa 11,5-12 odsto proteina i dalje se najviše traži. Ugovori za ovu žitaricu realizovani su u cenovnom rasponu od 35,80 do 36,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 35,99 din/kg bez PDV-a (39,59 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 0,35 odsto.

Na tržištu soje beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju i ove nedelje. Sojom se početkom nedelje trgovalo na cenovnom nivou od 82,50 din/kg bez PDV-a, da bi usled cenovnog spreda između kupaca i prodavaca došlo do manje aktivnosti na ovom tržištu. Krajem nedelje, berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 81,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na jasno negativno cenovno kretanje. Ponder cena iznosi 81,65 din/kg bez PDV-a (89,81 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,94% u odnosu na prethodnu nedelju.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Što se tiče glavnih zbivanja u svetu, cene žitarica u Čikagu (CME) su početkom nedelje rasle usled nastavljenih geopolitičkih tenzija i pogoršanja prinosa kukuruza usled nedostatka vode u takozvanom “kukuruznom pojasu”. Rejting useva ove žitarice snižen je na 54 odsto (“dobro do odlično”).

Rejting useva soje ostao je nepromenjen na 57 odsto, međutim cena ove uljarice je imala negativno kretanje. Brazil bi mogao da ima rekordan rod soje od 150 miliona tona, zbog povećanja zasejanih površina.

Nedostatak vode nastavlja se u Evropi i preti nicanju uljane repice roda 2023. godine. Na berzi Euronext u Parizu cene su rasle usled obnovljenih tenzija u Ukrajini, početkom nedelje, da bi kasnije došlo do njihovog pada. Investitori sa interesovanjem prate dešavanja u crnomorskim lukama.

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine procenjuje proizvodnju pšenice na 18,8 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 32,2 miliona tona. Prema Agritelu, novi ukrajinski rod kukuruza se procenjuje na 28,5 miliona tona.

  • VERA

    2.9.2022 #1 Author

    Svakako su sada cene uravnotezene.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.9.2022 #2 Author

    Dobro je da su cene prehrambenih artikala mirne bar ovu nedelju.

    Odgovori

  • kaćica

    3.9.2022 #3 Author

    Za sada je tako a sutra vec drugacije.

    Odgovori

    • Lelica

      4.9.2022 #4 Author

      Samo danas je tako,a sta ce sutra biti pitanje je.

      Odgovori

  • GOCA BG

    3.9.2022 #5 Author

    To je trenutna statistika,uskoro ce biti drugacije…

    Odgovori

  • Milovan94

    4.9.2022 #6 Author

    Mislim da se promene tek očekuju

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.9.2022 #7 Author

    Za sada,a sledece nedelje vec druge cene….

    Odgovori

  • TATJANA

    4.9.2022 #8 Author

    Bas lepo da i negde nesto dobro rodi

    Odgovori

  • MARA

    4.9.2022 #9 Author

    Samo ove nedelje…

    Odgovori

  • Milisavka

    4.9.2022 #10 Author

    Sve se menja iz dana u dan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...