Privreda zabeležila smanjenje od 5,1 odsto u prvom tromesečju

Pad BDP Japana iznenadio analitičare

SvetVesti

18.5.2021 14:50 Autor: Ljiljana Begović

Pad BDP Japana iznenadio analitičare Pad BDP Japana iznenadio analitičare
Posledice pandemije odrazile su se i na bruto domaći proizvod Japana, koji je zabeležio pad od 5,1 odsto u prvom kvartalu 2021. godine. Analitičari... Pad BDP Japana iznenadio analitičare

Posledice pandemije odrazile su se i na bruto domaći proizvod Japana, koji je zabeležio pad od 5,1 odsto u prvom kvartalu 2021. godine.

Analitičari koji su predviđali pad BDP od 4,6 odsto, smatraju da je najveći uticaj na smanjenje privredne aktivnosti imalo uvođenje vanrednog stanja, kao i pad privatne potrošnje za 1,4 procenta, prenosi CNBC.

Veći pad BDP od očekivanog takođe je odraz smanjenja kapitalnih izdataka za 1,4 procenta jer su kompanije rezale potrošnju na opremu za mašine i automobile, što je suprotno procenama ekonomista da će kapitalna potrošnja bili povećana za 1,1 odsto.

Izvoz Japana je porastao za 2,3 procenta zahvaljujući skoku globalne potražnje za automobilima i elektronikom, ali je i ovde je došlo do naglog usporavanja u odnosu na prethodno tromesečje kada je zabeležen rast od 11,7 procenata.

Usporavanje izvoza je zabrinjavajući znak za ekonomiju, koja se još uvek bori sa slabom domaćom tražnjom, smatraju ekonomski stručnjaci.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos masivnim monetarnim i fiskalnim podsticajima, japanska ekonomija je u minuloj fiskalnoj godini, završenoj 31. marta, zabeležila pad od rekordnih 4,6 procenata, dodaje CNBC, pozivajući se na vladine podatke.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišimura (Yasutoshi Nishimura) je za slabe pokazatelje BDP uglavnom „okrivio“ mere ograničenja u borbi protiv pandemije.

Japanska ekonomija je, nakon najgoreg posleratnog pada u periodu april-jun prošle godine, usled prvog udara pandemije, registrovala rast u dva uzastopna naredna tromesečja. Oporavak, vođen izvozom, zaustavio je visok rast broja zaraženih novim sojevima virusa koji je primorao vladu da ponovo uvede ograničenja, samo 10 nedelja uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.