PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6,6 ODSTO, procenjuje slovenačka vlada i očekuje rast od 4,3 procenta u 2021.

EURegionVesti

24.12.2020 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6,6 ODSTO, procenjuje slovenačka vlada i očekuje rast od 4,3 procenta u 2021. PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6,6 ODSTO, procenjuje slovenačka vlada i očekuje rast od 4,3 procenta u 2021.
Kancelarija za makroekonomske analize slovenačke vlade (UMAR) korigovala je procenu pada BDP Slovenije u ovoj godini sa 6,7 na 6,6 odsto, dok je procenu... PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6,6 ODSTO, procenjuje slovenačka vlada i očekuje rast od 4,3 procenta u 2021.

Kancelarija za makroekonomske analize slovenačke vlade (UMAR) korigovala je procenu pada BDP Slovenije u ovoj godini sa 6,7 na 6,6 odsto, dok je procenu rasta u narednoj godini smanjila sa 5,1 na 4,3 odsto.

U UMAR ističu da i pored pogoršanja u poslednjem kvartalu, zbog snažnog oporavka slovenačke ekonomije u trećem kvartalu, očekuju da će pad BDP biti sličan jesenjim prognozama.

UMAR u ovoj godini očekuje velik pad izvoza i uvoza, znatan pad investicija, a zbog nesigurnosti i pad privatne potrošnje.

Kako se procenjuje, u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, brži privredni oporavak može se očekivati od drugog tromesečja 2021. pa nadalje, zbog čega je i smanjena prognoza privrednog rasta Slovenije u narednoj godini.

I u slovenačkoj vladi procenjuju da će tempo oporavka zavisiti od brzine primene vakcine i efekata mera za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

U UMAR procenjuju da će ove godinje zaposlenost u Sloveniji biti smanjena za 1,2 osdto, dok će nezaposlenost biti povećana za oko 15 procenata. I oporavak tržišta rada se očekuje u drugoj polovini naredne godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...