PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 7,6 ODSTO, procenjuje centralna banka

RegionVesti

16.12.2020 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 7,6 ODSTO, procenjuje centralna banka PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 7,6 ODSTO, procenjuje centralna banka
Prema najnovijim procenama Banke Slovenije, ove godine se u Sloveniji očekuje pad BDP od sedam, odsto. Istovremeno, u narednoj godini se očekuje rast od... PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 7,6 ODSTO, procenjuje centralna banka

Prema najnovijim procenama Banke Slovenije, ove godine se u Sloveniji očekuje pad BDP od sedam, odsto. Istovremeno, u narednoj godini se očekuje rast od 3,1 odsto, što je smanjenje u odnosu na prvobitnu procenu iz juna o rastu od 4,9 procenata.

Banka Slovenije očekuje da bi rast BDP u 2022. godini mogao dostići 4,5 odsto, što je optimističnija prognoza u odnosu na jun, kada je projekcija iznosila 4,5 odsto.

Prema ovom scenariju, Slovenija bi se vratila na nivo od pre korona krize krajem 2022. godine.

Kako je naglašeno, ostvarivanje ove prognoze zavisiće od uspeha uvođenja vakcine protiv Covid-19. Banka Slovenije posebno ističe da je smanjenje privredne aktivnosti uveliko ublaženo podsticajnim merama Vlade, i da bi bez njih pad BDP bio za trećinu veći.

Kako je navedeno, zahvaljujući merama vlade, broj radnih sati u ovoj godini biće manji za samo 1,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...