Procena Centralne banke Bosne i Hercegovine

Pad bosanskog BDP u prvom kvartalu ove godine od 2,02 odsto

BankeNovacRegionVesti

10.6.2021 08:08 Autor: Miljan Paunović 0

Pad bosanskog BDP u prvom kvartalu ove godine od 2,02 odsto Pad bosanskog BDP u prvom kvartalu ove godine od 2,02 odsto
Centralna banka Bosne i Hercegovine procenjuje da je pad realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, na godišnjem nivou, iznosio 2,02... Pad bosanskog BDP u prvom kvartalu ove godine od 2,02 odsto

Centralna banka Bosne i Hercegovine procenjuje da je pad realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, na godišnjem nivou, iznosio 2,02 odsto.

U drugom kvartalu 2021. godine, saopšteno je, očekuje se rast inflatornih pritisaka i stopa inflacije od 1,83 procenta na godišnjem nivou za kvartal i 0,24 odsto na godišnjem nivou za prvo polugodište, piše Klix.

“Brze procene realnog BDP za četvrti kvartal 2020. godine iz marta su bile skoro identične naknadno objavljenim zvaničnim podacima. Naša trenutna brza projekcija ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine je revidirana na više za čak 1,12 procentnih poena i iznosi -2,02 odsto. Interval pouzdanosti za projekcije realnog BDP jedan kvartal unapred je nepromenjen, a i dalje smo opredeljeni za balansiranu distribuciju mogućih rizika prosečne projekcije. Drugim rečima, procenjujemo sa 68 procenata pouzdanosti da će pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine biti u rasponu +/- 1,2 procentna poena oko naše prosečne projekcije”, kažu iz Centralne banke BiH.

Prema preliminarnim ocenama CBBH, na osnovu vrlo uskog seta zvaničnih podataka, godišnji rast ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine bi mogao biti znatno iznad pet odsto. Ovako vanredno visoka stopa rasta‚ kažu, nije nezamisliva, imajući u vidu da je godišnji pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2020. godine iznosio skoro devet odsto.

„Još uvek dajemo jednake šanse da će brze procene biti iznad, kao i ispod stvarne vrednosti realnog BDP i inflacije. U kratkom roku, ipak, primećujemo nešto snažnije faktore koji bi mogli rezultirati potcenjenim procenama realne ekonomske aktivnosti i inflacije od zvaničnih podataka, kada budu dostupni. Pozitivni pritisci na realni BDP su prvenstveno vezani za ubrzani rast industrijskog sektora i izvoza roba. Naše procene inflacije u drugom kvartalu su bazirane na službenim podacima za april 2021. godine, te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli, poput cena hrane, nafte i ekonomske aktivnosti u narednom periodu. Procene bi mogle biti podložne značajnim revizijama naviše, u slučaju vanrednih cenovnih šokova na energentima, metalima i transportnim troškovima”, rečeno je iz Centralne banke.

Tagovi
BDP NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...