investitori u strahu od zaoštravanja monetarne politike zbog visoke inflacije

Pad cena akcija na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

11.3.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad cena akcija na Wall Streetu Pad cena akcija na Wall Streetu
Na Wall Streetu su cene akcija pale jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla nove najviše nivoe u 40 godina, pa se... Pad cena akcija na Wall Streetu

Na Wall Streetu su cene akcija pale jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla nove najviše nivoe u 40 godina, pa se investitori plaše da će se monetarna politika zaoštriti agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones je u četvrtak uveče po evropskom vremenu oslabio 112 bodova ili 0,34 odsto, na 33.174 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 odsto, na 4.259 poena, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 13.129 bodova, prenosi Mina.

Nakon snažnog rasta dan pre, u četvtak su se indeksi ponovo našli u negativnoj putanji jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije, nakon što je objavljeno da je u februaru stopa rasta potrošačkih cena dostigla 7,9 odsto na godišnjem nivou, novom najvišem nivou u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cena nafte i sirovina, otkako je pre dve sedmice počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije. A to bi nateralo američku centralnu banku, Federalne rezerve (FED) na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

„Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mesec, dva, inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cena sirovina”, kazao je portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management, Pol Nolt (Paul Nolte).

Većina analitičara očekuje da će na sednici naredne sedmice čelnici FED-a povećati ključne kamatne stope 0,25 procentnih poena.

Međutim, rast inflacije mogao bi naterati FED na agresivnije povećanje kamata u narednom periodu.

„I dalje se očekuje da će FED u narednih godinu, dve, povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrejanu privredu. Problem je, međutim, u tome što će FED povećavati kamate kada je tržište deonica vrlo nestabilno, u previranju”, kazao je Nolt.

Osim zbog visoke inflacije, nestabilnost tržišta posledica je i nervoze ulagača zbog rata u Ukrajini.

Pregovori između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova nisu doneli nikakvih rezultata, pa se napadi ruske vojske na ukrajinske gradove nastavljaju.

I na evropskim berzama cene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,27 odsto, na 7.099 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,93 odsto, na 13.442 poena, a pariski CAC 2,83 odsto, na 6.207 bodova.

  • ZVE84

    11.3.2022 #1 Author

    Zar su mislili da će proći bez posledica???

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    11.3.2022 #2 Author

    Očekivano

    Odgovori

  • Anonimni

    13.3.2022 #3 Author

    Apsolutno očekivano… Mislim da ni nisu svesni posledica svojih oduka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...