trgovce ohrabrio podatak da je kineska ekonomija u prvom tromesečju porasla 4,5 odsto

Pad cena nafte na svetskim tržištima

SvetVesti

19.4.2023 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad cena nafte na svetskim tržištima Pad cena nafte na svetskim tržištima
Cene nafte nisu se u utorak značajnije menjale, balansirajući između strahovanja da bi podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkih Državama (SAD) moglo zakočiti američku... Pad cena nafte na svetskim tržištima

Cene nafte nisu se u utorak značajnije menjale, balansirajući između strahovanja da bi podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkih Državama (SAD) moglo zakočiti američku ekonomiju i naznaka oporavka u Kini.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com u sredu, cena Brent nafte pala je na 82,93 dolara dolara po barelu. Teksaškom WTI naftom se trguje po ceni od 79 dolara.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva u utorak bila gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,58 dolara. Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 80,81 dolara.

U jutarnjoj trgovini, trgovce je ohrabrio podatak da je kineska ekonomija u prvom tromesečju porasla 4,5 odsto, snažnije nego što se očekivalo, i da je prerada u rafinerijama u martu dostigla rekordan nivo, prenosi Mina.

Podršku cenama pružio je i slabiji dolar, zbog poboljšane kupovne moći kupaca s drugim valutama i naznake da bi Irak i Kurdistan mogli ponovo da pokrenu izvoz nafte preko turske luke Ceyhan, nakon gotovo tronedeljne blokade.

Tokom dana raspoloženje je splasnulo i ponovo su prevladala strahovanja da bi ponovno podizanje kamatnih stopa u SAD, za četvrtinu procentnog poena u maju, kako se očekuje, moglo predstavljati teret ekonomskom rastu.

„Naredni korak mogao bi zavisiti od globalnog rasta i od toge hoće li ekonomija prebroditi najnoviju oluju, posebno u SAD, gde bi strožije kreditiranje moglo značajno da utiče na rast do kraja godine“, objasnio je analitičar brokerske kuće OANDA, Krejg Erlam (Craig Erlam).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njenih članica pala 37 centi, na 86,43 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...