Posledica uvođenja poreskih olakšica

Pad fiskalnih prihoda Kine

SvetVesti

22.4.2024 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad fiskalnih prihoda Kine Pad fiskalnih prihoda Kine
Fiskalni prihodi Kine u prvom kvartalu pali su za 2,3 procenta u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je u ponedeljak tamošnje Ministarstvo... Pad fiskalnih prihoda Kine

Fiskalni prihodi Kine u prvom kvartalu pali su za 2,3 procenta u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je u ponedeljak tamošnje Ministarstvo finansija. Ovo smanjenje delimično je posledica specijalnih faktora, uključujući prethodne poreske olakšice.

Podaci pokazuju da je druga najveća ekonomija u svetu rasla brže nego što se očekivalo u prvom kvartalu, što je donekle olakšanje za zvaničnike. Međutim, podaci za mart su pokazali da domaća potražnja i dalje ostaje slaba. Kriza u sektoru nekretnina i dalje negativno utiče na finansije lokalnih vlada i fiskalne sposobnosti, prenosi Reuters.

Poreski prihod Kine opao je za 4,9 odsto na oko 676,48 milijardi dolara u prva tri meseca ove godine, ali su prihodi od kulturnih, turističkih i naprednih industrija proizvodnje rasli brzo, saopštilo je Ministarstvo finansija. Isključujući uticaj specijalnih faktora kao što su visoka osnova i poreske olakšice iz 2023. godine, fiskalni prihod Kine porastao je zapravo za oko 2,2 odsto u prvom kvartalu.

Fiskalni izdaci porasli su za 2,9 odsto na godišnjem nivou, na oko 966 miliona dolara, što je značajno usporavanje u odnosu na rast od 6,7 odsto koji je zabeležen u prva dva meseca. Emisija specijalnih obveznica u vezi je sa potrebama finansiranja lokalnih projekata, sezonskim uticajima na uslove za građevinske radove i kamatnim stopama na tržištu obveznica, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo će pomoći industrijsku inovaciju vođenu tehnologijom „punom podrškom“ i podržati tehnološku inovaciju i razvoj proizvodnje poreskim i taksama. Uz uzdržanu domaću potražnju i krizu u sektoru nekretnina, Peking se okrenuo investiranju u visokotehnološku proizvodnju kako bi podigao ekonomiju ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...